Ознака: Прашања

Ментална гимнастика

1. Комшијата Ристо, кој неодамна се доселил во зградата, има седум миленици, од кои половината се кучиња. Како е можно тоа? Одговор: Сите миленици се...

Уставните измени наликуваат на покер полн со блефови, подметнувања и невистини

По растечкиот тренд на пласирање целосно неточни, искривени, неаргументирани и штетни тези во однос на уставните измени од страна на различни структури, меѓу кои...

Централна точка за геополитичките интереси на светските сили

Поради својата посебна улога во светот, Авганистан сѐ уште е исклучително важен вектор на надворешнополитичките интереси, особено за САД, земјите од Централна Азија, како...

Во пристапниот процес најважни се европските принципи и стандарди, а не...

Ова е прва директна изјава на висок европски претставник што јасно става на знаење дека дури и да не се стигнат роковите во ноември,...

Матурските прашањата по Англиски јазик се појавија на група на Вибер,...

Матуранти, во група на апликацијата Вибер си ги разменувале одговорите на матурскиот тест по англиски јазик. По ваквите информации во јавноста со коментар се...

Технички прашања

Кога ќе размислам, сфаќам дека и ние, граѓаните на Македонија, со децении се наоѓаме во слична, дури и идентична ситуација. Едно време (тоа време...

Пет прашања до Владата по повод годишнината

1. Започнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд. Во образложението...

Сериозни прашања и небрежни одговори не одат заедно

Несомнено плејада македонски политичари во овие нешто повеќе од три децении имале безброј можности, ако оделе по логиката на „леснотијата“ на Османи, да го...

Уметноста има сѐ поголема улога во политичките и социјалните прашања

Групната изложба „Места на дарежливост - трансформативни станици“ е отворена во културниот центар „Јадро“. На изложбата се претставени проектите: „Создаваме град, градиме иднина“! на...

Големите прашања за 2022 година

Никој не знае во каква насока ќе се движи актуелната пандемија или дали неодамнешните зголемувања на цените ќе бидат минливи, што значи дека економските...