Ознака: етнички заедници

Наставата на мајчин јазик за учениците од помалите етнички заедници условена...

Застапеноста на јазиците на припадниците на малобројните заедници е ниска и во редовната, и во изборната настава. Покрај македонскиот и албанскиот, наставни јазици во...

Внесувањето на помалите етнички заедници и Бугарите во Уставот, нема да...

Многупати досега имам кажано дека внесувањето на помалите етнички заедници во Уставот, вклучително и на Бугарите, нема да ја загрози безбедноста на државата, ниту...

Со Уставот нема пазарење

ПОВОД: НАЈАВИТЕ НА АЛБАНСКИТЕ ПАРТИИ ЗА НОВА ИНТЕРВЕНЦИЈА ВО НАЈВИСОКИОТ ПРАВЕН АКТ Голем број држави во светот со децении, па и векови не ги чепкаат...

Заев: Образованието на секоја етничка заедница е придонес за општествена интеграција

Премиерот Зоран Заев, придружуван од првиот заменик-претседател на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби, присуствуваше и се обрати...

Алаѓозовски: На пописот неопходно е учество на сите граѓани

Националниот координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка, Роберт Алаѓозовски, заедно со Јасмина Ѓоргиева, координаторката на Секторот за дисеминација и...

Пендаровски: Обезбедувањето на правата на заедниците овозможува еднаква шанса за лично...

Претседателот Стево Пендаровски денеска ги прими директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Еран Куртиш и заменик директорот Џелал Хоџиќ. На средбата претседателот...

Маричиќ: Пописот е повеќе од само пребројување на етничките заедници

Министерот за правда Бојан Маричиќ говорејќи денеска на онлајн конференцијата во организација на „Рома Интеграцион Центрум“ го поздрави донесувањето на Законот за попис во...

Македонска лекција за малцински права

Во земјава има традиција во која се наталожени повеќе цивилизациски слоеви, културни, етнички и конфесионални влијанија, кои општеството го прават мултикултурно, мултиетничко и мултиконфесионално....

Могерини: ЕУ има должност да ги штити правата на верските заедници

Заштитата на слободата на мисла, свесност и религија е должност на ЕУ и нејзините земји-членки, изјави високата претставничка за надворешна политика и безбедност на...