Ознака: единица

Исчекор кон решението за перманентните политички кризи

И најновото истражување на Институтот за европска политика е основа со која се потврдува она што станува сè поевидентно, дека граѓаните не се задоволни...

Фарсата „една изборна единица“

Со симулација на резултатите од локалните избори, ЛДП/ДОМ би добиле од еден до два пратеника, а во овој состав имаа четворица пратеници. Според симулација...

Измената на Изборниот законик во фаза на „динамично статус кво“

Она што навидум е нелогично во темата за една изборна единица, извлечено како заклучок од дебатите и изјавите низ годиниве, е впечатокот дека политичарите...

Има ли кочница за една изборна единица

Иницијативата за една изборна единица се пренесува во Собранието во неколку пратенички состави. Иако оваа иницијатива има декларативна поддршка и од страна на поголемите...

Кој (не) сака една изборна единица?

Деновиве се случуваат нови раздвижувања поврзани со оваа тема, токму на разговорите со новиот лидер на СДСМ, Димитар Ковачевски, а се поттикнати од страна...

Една изборна единица – трамвајот наречен желба

Потребата за промена на Изборниот законик во насока на менување на моделот од шест изборни единици во една, како и воведување на можноста за...

Полициските специјалци одбележуваат 38 години од формирањето на единицата

Единицата за специјални задачи при Министерството за внатрешни работи денеска одбележува 38 години од формирањето. На денешен ден во 1981 година во МВР, во рамките...

Македонија една изборна единица

Во врска со најавите за можни предвремени парламентарни избори, Демократскиот сојуз ја афирмира идејата за тоа Македонија да биде една изборна единица. Демократскиот сојуз смета...