Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24787)

Малолетниот компјутер не може да ја победи книгата стара 2.500 години!

ЉУБИВОЕ РШУМОВИЌ, СРПСКИ ПИСАТЕЛ ЗА ДЕЦА Мојата натамошна работа е во насока на поддршка на младите, преку академијата „Соработници на Сонцето“, но сѐ уште создавам...

Златните славејчиња се подготвени да запеат по 49-ти пат!

Четириесет и деветтото издание на фестивалот на детска песна „Златно славејче“ ќе се одржи на 22, 23 и 24 ноември, во салата на Македонската...

„Ивица и Марица“ премиерно пред најмладите прилепчани

„Мал театар“ од Прилеп во саботата, точно напладне, премиерно ја прикажа претставата за деца „Ивица и Марица“, во која играат Димитар Црцороски, Марија Спиркоска-Илијеска,...

За секое дете – сите права!

Јане Велковски (11) ќе зборува во ОН во Њујорк На 20 ноември, на Светскиот ден на детето, единаесетгодишниот Јане Велковски, застапник за деца со попреченост...

Од згода до згода, заграб бистра вода!

Драги деца, од овој број на „Колибри“, во литературното катче „Од згода до згода, заграб бистра вода“, ќе објавуваме песни на познатиот македонски писател...

Дружба, пријателства, насмевки и 22 нови песнички

Нови 22 детски песнички можеа премиерно да ги слушнат верните обожаватели на фестивалот на детски песни „Гроздоберче“, кој се одржа во петокот и саботата...

Грчко-бугарски иредентизам на отворена сцена

Очигледно е дека за Македонија нема останато голем маневарски простор за себеидентификација на меѓународната сцена по договорите со соседите, како политички така и економски....

’Ркулците на светската ликовна уметност се раѓаат во Битола

Во Хонгконг - Народна Република Кина, на почетокот на месецов, се одржа елитен светски ликовен настан - „Арт некст експо 2019“. По покана од...

За смислата и бесмислата на Македонецот

Човековото суштество може без храна, делумно и без вода, ама не може ни еден ден без смисла. Дури и во најаморфни и неуредени појави,...

Македонска пареидолија

Вообичаено е децата да препознаваат форми на лица и животни во облаците. И не само децата. Постои збор за тоа, се вика пареидолија и...