Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24458)

„Пост глобал рекордингс“ настапија на „Биеналето на Западен Балкан“

Македонската независна издавачка етикета „Пост глобал рекордингс“ учествуваше на првото „Биенале на Западен Балкан“, кое се случи во Јанина на 11 октомври. Тони Димитров...

„Депеш Мод“ – уметниците на електронската музика

„Депеш Мод“ е музичка група од Велика Британија што ја создаде најдобрата електронска музика. Јунаците на ДМ-бренд приказната потекнуваат од гратчето Басилдон во областа...

Атина ќе побара воена отштета од Германија

Грција ќе побара надоместок за жртвите од Втората светска војна, како и враќање на заемот, кој беше принудена да им го плати на нацистичките...

Договор за промена на границите до идната пролет

Косовскиот претседател Хашим Тачи се надева дека пред идната пролет Косово ќе постигне договор со Србија, кој би вклучувал промена на границите и размена...

Хрватите против изборот на пробошњачкиот Хрват!

Новоизбраниот хрватски член на Претседателството, Жељко Комшиќ, изјави дека очекува рационална соработка со претставниците на српскиот и на бошњачкиот народ во БиХ Десетина илјади Хрвати...

Заборавена историја – редакцијата на „Нова Македонија“ се наоѓала на улицата...

Редакцијата на „Нова Македонија“ на улицата Гоце Делчев (број 20), подоцна Максим Горки, останала во таа зграда до 1952 година, а потоа се преселила...

Тевдовски: Преку инвестирање во јавни услуги до одржлив развој

Одржлив раст може да се постигне само преку вложување во подобар живот за граѓаните, односно преку подобар систем на социјална заштита, рекол министерот за...

Просечниот работен век во Македонија е 32 години

Очекуваниот просечен работен век во Македонија изнесува 32 години, покажуваат податоците од анализите на Еуростат. Индикаторот за должината на работниот век, според Еуростат, покажува колку...

Порастот на БДП повторно заглавен во политичката криза

За да го достигне Македонија нивото од Западен Балкан, потребно е стабилизирање на вкупната општествена состојба во земјата, вршење силни институционални реформи и поттикнување...

Кој профитира од вечната војна во Ирак?

Басра во Ирак некогаш беше Венеција на Истокот, прекрасен град со канали блиску до Персискиот Залив. Но токму пред еден месец, Басра беше ставена...