Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24360)

Препеви на руски на поезијата на Славе Ѓорѓо Димоски

Во списаниетo за поезија „Н.Ардис“, кое излегува во Москва, Русија, во препев на руски од Олга Панкина објавен е пообемен циклус песни од Славе...

Рафтинг во пенливите и опасно студени води на Тара

Тара е совршена за пловење со чамец или за рафтинг на диви води. Доживување што нуди вонредна енергија за сите што тежнеат кон нов...

Филип Рот: Сакам да ги поседувам читателите

Ме прашавте дали мислам дека мојата проза променила нешто во културата и одговорот е не. Се разбира, имаше некои скандали, но луѓето се постојано...

Збогатена стрип-сцената со нови книги

Стрип-центарот на Македонија со седиште во Велес ја збогати македонската стрип-сцена со три нови изданија, броевите 27 и 28 од ревијата „Стрип-креатор“ како и...

Последен поздрав до доајенот на театарското и на филмското глумиште, Салаетин...

Вечерва во 20 часот, Кинотеката на Македонија ќе испрати последен поздрав до доајенот на театарското и на филмското глумиште, Салаетин Билал, со проекција на...

Заврши снимањето на серијата на ХБО по сценарио на нашиот Марјан...

Во конкуренција од 500 сценарија, телевизиската мрежа ХБО го избра ценариото за серијата „Успех“ на скопјанецот Марјан Алчевски „Успех“ е телевизиска серија, која „Ејч-би-о адрија“...

Замена на матичниот број со ЛИБ

Центарот за демократска транзиција (ЦДТ) ја повика Владата на Црна Гора да формира меѓусекторски тим за да подготви анализа за состојбата во областа на...

Сараевската власт и полицијата против визуелното загадување

Стручната јавност се противи на акцијата за бришење на графитите од сараевските улици и посочува и на други проблеми со кои се нагрдува градскиот...

Според Тевдовски подобрена е состојбата со јавните финансии

Министерот за финансии Драган Тевдовски по повод една година од формирањето на Владата, тврди дека е подобрена состојбата во јавните финансии во Македонија, а...

Мајките најмногу бараат да купат накит со капка мајчино млеко во...

Секое парче што се заробува, претходно поминува процес на дехидрирање ако е течност, сушење ако е цвет или инсект и запечатување ако е лист...