Фото: Фејсбук/Совет на Европа

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во четвртокот едногласно побара формирање на специјален меѓународен кривичен суд во Хаг за кривично гонење на руските и белоруските политички и воени лидери кои „планирале, подготвувале, иницирале или извршиле“ војна против Украина.

– Без нивната одлука да ја водат оваа агресорска војна против Украина, немаше да има злосторства што ќе произлезат од неа, ниту уништување, смрт и штета како резултат на војната, вклучително и законски акти на војна – објави Собранието.

На пленарната седница беше одобрена резолуција врз основа на извештајот на швајцарскиот парламентарец Демиен Котие.

Таквиот суд треба да биде „одобрен и поддржан од што е можно повеќе држави и меѓународни организации, особено Генералното собрание на Обединетите нации“, се наведува во резолуцијата.

Се додава дека Советот на Европа треба да преземе активна водечка улога и да обезбеди конкретна поддршка.

Советот на Европа е меѓународна организација со седиште во Стразбур, основана по Втората светска војна за заштита на човековите права, демократијата и владеењето на правото во Европа. Во моментов има 46 земји-членки, откако Русија се повлече од членството во март минатата година.