Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Познато е дека не се препорачува пиење кафе или чај пред спиење, но постои пијалак што уште повеќе ја поттикнува несоницата. Иако многумина ќе бидат изненадени, станува збор за млеко. Затоа, сите оние што имаат навика да пијат една чаша ладно или топло млеко пред спиење, да јадат житарки или оброци направени со млеко, треба да престанат да го прават тоа.
Додека кафето и чајот се богати со кофеин, кој ги блокира рецепторите за спиење во мозокот, млекото, кое има голем број здравствени придобивки благодарение на својата висока содржина на калциум и витамин Д, исто така може да има штетни ефекти.
– За да откриеме кои пијалаци влијаат на нашиот сон повеќе од другите, на група учесници им дадовме уреди за следење на спиењето и пет различни пијалаци. Секој учесник пиеше различен пијалак секоја вечер во текот на пет дена, запишувајќи колку добро или лошо спиеле – вели тимот од експерти што спровеле истражување на оваа тема.
Учесниците спиеле во просек само шест часа и 52 минути по консумирањето млеко пред спиење. Тоа е речиси еден час помалку од просекот. Кафето ги држело будни 54 минути. Чајот, иако предизвикува проблеми со несоница, обезбедил дури еден час и 14 минути длабок сон и околу час и половина од РЕМ-фазата.
Не е јасно зошто млекото толку лошо влијае на сонот, но Џон Јанг, професор по преведувачки клинички и здравствени истражувања на Универзитетот „Тисајд“, претходно објасни дека млекото не е добро за спиење ако некое лице е алергично на млеко или има нетолеранција на лактоза или синдром на нервозно дебело црево. Но тој напомена дека за луѓето што немаат здравствени проблеми од консумирањето млеко тоа не би влијаело негативно на сонот.
– На добриот сон многу повеќе влијаат целокупната исхрана, физичката активност и изложеноста на сончева светлина во текот на денот – заклучува Јанг.