Медицински совет

Надуеноста и гасовите се здравствен проблем со кој се борат една четвртина од луѓето секој ден. Тие се главно природен несакан ефект на варењето, но одредени навики може да предизвикаат зголемување на производството на гасови, што на крајот ќе резултира со надуеност.
Земање антибиотици: антибиотиците може да ја нарушат природната рамнотежа на бактериите во цревата, што резултира со надуеност. Ова се случува поради прекумерен раст на одредени бактерии, кои можат да предизвикаат зголемување на производството на гасови. Тоа е причината зошто пробиотиците се препорачуваат заедно со антибиотиците, бидејќи тие ги разградуваат тешкосварливите молекули и помагаат да се врати рамнотежата на добрите и лошите бактерии во цревата, намалувајќи ги воспалението и формирањето гасови.
Јадење зеленчук: зеленчукот богат со влакна, како брокулата и карфиолот, содржи рафиноза, шеќер што останува несварен додека не се ферментира од бактериите во цревата и произведува гасови и предизвикува надуеност. Премногу влакна, исто така, може да бидат причина вашето тело да ги свари, особено ако не пиете доволно вода, што помага во нивно разградување.
Пребрзо јадење: колку побрзо јадете, толку повеќе голтате воздух, штом тој воздух ќе влезе во цревата, може да доведе до надуеност и непријатност. Затоа, обидете се да практикувате внимателно јадење додека седите на маса за да го олесните варењето.
Прекумерен раст на бактериите во тенкото црево: прекумерниот раст на бактериите во тенкото црево може да биде предизвикан по операција на гастроинтестиналниот тракт или од разни болести како што се заболување на црниот дроб, целијачна болест, дијабетес и други болести поврзани со дигестивниот систем. Посетете го вашиот лекар за да ја дознаете точната причина за вашата надуеност.
Премногу сол: Покрај тоа што предизвикува висок крвен притисок и други здравствени проблеми, исхраната богата со натриум може да доведе до задржување на водата, поради што се чувствувате надуени. Задржувањето на водата во телото резултира и со отекување на телото.