Спасувачката операција може да се изврши само по копно, откако воздушниот простор на Украина ќе биде претворен во зона на забранети летови

Јужноамериканските земји прават напори за извлекување на своите граѓани

Бразилските власти планираат да спроведат заедничка операција за евакуација со други јужноамерикански земји за да ги спасат државјаните на нивните земји, кои сакаат да побегнат од воена Украина. Во четвртокот, Бразилија ги покани Аргентина, Чиле, Уругвај и Парагвај да им се приклучат на напорите, кои нема да можат да започнат додека не се гарантираат безбедносни услови. Според извештаите на медиумите, околу 100 Аргентинци и околу 500 Бразилци во моментов се во Украина.
– Со затворањето на украинскиот воздушен простор, се размислува за можна евакуација по копно, можеби во Полска, но сето тоа ќе зависи од еволуцијата на конфликтот во Украина – изјави секретарот за комуникации на Министерството за надворешни работи на Бразил, Леонардо Горгуљо.
Но во овој момент, „ниту една земја не е во позиција да продолжи со операција за евакуација или спасување“, додаде тој.
Аргентинската амбасада во Киев препорача сонародниците да ја напуштат земјата или, доколку тоа не се случи, да останат дома, пренесе ТН.
Оваа спасувачка операција може да се изврши само по копно, откако воздушниот простор на Украина ќе биде претворен во зона забранета за летови, беше објаснето. Одењето во Полска преку западната граница ќе им овозможи на бегалците влез во Европската Унија.
Бразилскиот дипломат, исто така, рече дека преговорите за можен „хуманитарен коридор“ сè уште не се во тек, но за нив ќе бидат потребни „повеќе актери“, не само украинските власти.
„Местото на поаѓање и времето на евентуална евакуација ќе бидат навремено објавени“, изјави службеникот за ЕФЕ.