Нега и убавина

Како влијае топлата вода на кожата: разбирливо, многумина од нас претпочитаат да го мијат лицето со топла вода. Сепак, топлата вода, за жал, не е најдобра опција за вашата кожа. Топлата вода може да предизвика голем број проблеми со кожата. Може да ги отстрани виталните природни масла од вашата кожа, предизвикувајќи сувост, дехидрација и зголемена чувствителност. Ако сте склони кон егзема или розацеја, топлата вода е добро позната по тоа што предизвикува непријатни изгореници.
Луѓето со мрсна кожа можеби мислат дека нивниот тен има корист од топлата вода, но, за жал, не е така. Кога вашата кожа е премногу лишена од природните масла, вашите лојни жлезди се обидуваат да компензираат со производство на уште повеќе масти. Така кожата ќе изгледа уште помрсно од порано, а најверојатно ќе се појават и акни.
Како влијае ладната вода на кожата: ладната вода може да има антиинфламаторно дејство. Може да помогне во тонирање на кожата, да го смири отокот и да го врати младешкиот сјај. Сепак, не треба прекумерно да користите ладна вода во рутината за чистење на лицето. Тоа е затоа што студената вода ги стеснува порите на кожата и иако тоа може да биде корисно, може да спречи и ефективно чистење на кожата. Кога вашите пори ќе се затнат, бактериите и нечистотијата може да се заробат, што може да предизвика црни точки и акни.
Млака вода: иако повременото миење со ладна вода може позитивно да влијае на вашиот тен, генерално треба да се стремите да го миете лицето со млака вода. Млаката вода, заедно со средството за чистење, ќе ги отстрани нечистотиите и бактериите од вашето лице, а сето тоа без претерано сушење на кожата.