Министерството за труд и социјална политика соопшти дека согласно законот за празниците на Македонија („Службен весник на РМ“, бр.21/98 и 18/07), 28 август (сабота), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Македонија.