Членот на српскиот Кризен штаб, Предраг Кон, денес истакна дека луѓето се крајно недисциплинирани и дека е задолжително да се носат маски во градините на кафулињата, освен додека се консумираат пијалоци и храна.

– Мораме да разбереме дека сме крајно недисциплинирани. Поминав 50 километри низ Белград вчера. Забележав дека мерките не се почитуваат апсолутно на ниту едно место. 100 проценти од мерките не се почитуваат во кафулињата и градините. Задолжително е да носите маски во градините, освен во ситуации кога пиете и консумирате храна. Не ми е гајле дали некој мисли дека треба да се санкционира, но не може да се очекува дека подоцна нема да има последици – предупреди Кон.

Епидемиологот Зоран Радовановиќ пак на прашањето како луѓето да се однесуваат во градините од кафулињата, истакна дека најбитно е растојанието и луѓето да не си дишат едни во други.

Професорот Радовановиќ се согласува дека ни треба поголема дисциплина и дека сме опуштени. А тоа како што нагласи може да има последици.

Сепак, Радовановиќ најголема одговорност гледа во недисциплината на граѓаните но и во Кризниот штаб. Професорот се осврна и на тоа колку е реално можно во пракса да се почитува регулативата за носење маски во кафулињата.

– Формално, тоа е одлука на Кризниот штаб, но факт е дека не е многу реално ваквата одлука да биде буквално применета во пракса. Проблемот е во тоа што луѓето воопшто не носат маски и не ја почитуваат далечината. Постои забележлива релаксација. Нашето однесување е најблиску до мерките и однесувањето на жителите на Шведска.

Ако се почитува растојанието, тогаш едно лице може да се однесува поудобно. Не е добро ако сме глава до глава. Мерката што сè уште важи е дека не треба да има повеќе од пет лица заедно на иста маса. Ако има јаз, и добро е што има повеќе од метар, тогаш ситуацијата е побезбедна. И, ако седиме со блиски луѓе, со кои нормално се дружиме и гледаме, тогаш можеме да бидеме порелаксирани и без маска. Кога се вртат на една иста маса повеќе луѓе и кога дишат едни во други, тоа не е разумно  – заклучува Радовановиќ.