Номадот Ацо Шопов, 5

И кога е јадровит, и кога е расприкажан, поетскиот јазик на Шопов е напрегнат или веќе ставен во движење, во замав, какви што се...

За позитивната естетика и протонизмот (1)

Африм А. Реџепи, Хуманологија, Институт за македонска литература, Скопје, 2021 г. Африм А. Реџепи со досега објавените дела, меѓу кои „Естетика на играта“, „Деконструкцијата и...

Симон Трпчевски снима нов компакт-диск во М1

Македонскиот пијанист Симон Трпчески, со одбрана екипа колеги, во легендарното студио М1 на Македонската радио-телевизија, ги снима материјалите за новиот компакт-диск. - Чест ми е...

Измамничката Ана Делви доби и изложба во Њујорк

Група луѓе од уметничките кругови во Њујорк се ангажирани под мотото „Ослободете ја Ана Делви“ за да ѝ помогнат да добие нова виза и...

Современите бајки „Детелинки-белинки“ ја збогатуваат домашната литература за деца

Новата книга за деца „Детелинки-белинки: современи бајки со четири листенца“, која е во издание на „Арс ламина – публикации“, содржи шеснаесет современи бајки од...

Нова книга на Георги Старделов

Во издание на „Везилка 2011“ излезе од печат најновата книга на академик Георги Старделов, „Критика на деморализираниот ум“, посветена на истакнатиот македонски писател Владимир...

Објавена „Хомо деус – кратка историја на иднината“

Издавачкиот центар „Три“ во превод на македонски јазик ја објави интригантната „Хомо деус: кратка историја на иднината“, втората книга на еден од најпознатите современи...

Излезе „Филмски град“ од Игор Анѓелков

Деновиве од печат излезе новата книга на Игор Анѓелков, „Филмски град“, како 13 издание во есеистичката едиција „Или-или“ на истоимената издавачка куќа. По првата...

Во потрага по нова постматериjалистичка идеологиjа

Токму во прибегнувањето во нашиот внатрешен уметнички свет, го наоѓаме она посебно естетско искуство, убавината и уметноста како духовни прерогативи што само уметникот може...

Ќе видиме десет култни наслови од Југословенската кинотека

Централна тема во септемвриската програма на Кинотеката на Македонија ќе бидат дигитално реставрираните култни српски филмови (од југословенската ера). Десетте извонредни наслови се дел...