Граѓанските организации велат „не“ за нуклеарна енергија

Неодамнешната изјава на вицепремиерот за економски прашања, г. Кочо Анѓушев, дека нашата држава покажала интерес во инвестиција во бугарската нуклеарна централа „Белене“ предизвика реакции од македонските граѓански организации. Центарот за истражување и информирање за...

Екологијата во општината Центар

Веќе еден месец се гради тротоарот на улицата Васил Главинов. Би требало да се користи гранулиран материјал, но без ситна фракција. Арно ама тој без ситна фракција е скап за изведувачот. Затоа овие денови...

Откривањето на светот

Едноставен аргумент во прилог на тврдењето дека Земјата има облик на топка е познат од античко време. Се темели на набљудувањето при затемнување на Месечината кога таа ќе се најде затскриена зад Земјата во...

За Скопје и неговото зеленило

Во центарот на градот Скопје, по улиците Никола Кљусев, Максим Горки, Орце Николов и други, повеќе од две години дрвјата се исушени. Некои од тие дрвја упорно потеруваат од коренот, но нема кој да...

Закони, координација и градење

Познато е дека секаде, па и кај нас, постојат закони што ги регулираат состојбите во секоја држава во согласност со истите тие во сите области. Но прашање е како истите тие се подготвуваат, како...

„Весламе за ретките“

Во услови на пандемија на ковид-19, кога скоро сите јавни настани се откажани поради безбедносни причини со почитување на препораките и мерките на Владата на РСМ, спортско-рекреативниот клуб „Соларис“ од Струга, со поддршка на...

„Колекторијада“

Обично спортските натпревари што се одржуваат на две или повеќе години се именуваат на пр. „Балканијада“, „Олимпијада“ и слично. Бидејќи колекторскиов систем „изграден“ околу Охридско Езеро, станува одвреме-навреме актуелен, може да се нарече дека...

МВР да не се инволвира во дневнополитички настани и расправања

Македонскиот полициски синдикат, како репрезентативен синдикат во Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија, будно ги следи последните случувања во Министерството за внатрешни работи и во јавноста, поради што чувствуваме потреба од наша...