Заветот на солзите

Само оние што не ги виделе болката, понижувањето, очајот и солзите на жртвите на комунизмот, не може да ја доловат длабочината на злото што го продуцирале денунцијантите. Затоа заветот на солзите обврзува. Зашто болката...

Сонот му помага на мозокот да се прочисти од штетните материи

Сонот претставува природна состојба за време на која се обновува снагата на телото и умот. За време на сонот се смалува свесноста, се инхибира сензорната активност, се намалува мускулната активност и која било интеракција...

Астма – ризик-фактори, препознатливи симптоми и начини за успешна контрола

Зголемената загаденост на воздухот во зимскиот период е проблем за сите, но особено ја чувствуваат хронично болните. Можеби најзасегнати меѓу нив се астматичарите и болните со ХОББ (хронична опструктивна белодробна болест), кои во овој...

Скок во вера (2) (или како да се кренеме од смртта)

Скок во вера! Што значи дека веруваме и дека сами ќе излеземе од северната идентитетска мртовечница во која нè ставија. Тоа ќе го постигнеме со активно бдение среде меморијата, на праизворот за да не...

Живи затрупани на депонија од заблуди

Затрупани сме од една семиотичка депонија на заблуди. И кога секој од нас, секојдневно, би расчистувал со по една од нив, мислам дека многу појасно би гледале на стварноста. И не гледам зошто таа...

Шарени и/или зелени?

Севкупната криза (економска, морална, политичка, социјална, културна) во која се наоѓа оваа нација (ако е воопшто нација, т.е. политичка заедница на еднакви граѓани) се огледува токму во однос на младите. Да тргнеме од почеток:...

Крвниот притисок е закана за мозочното здравје

Високиот крвен притисок (хипертензија) кај човечкиот род е честа појава, која физиолошки предизвикува долгорочен притисок на крвта врз ѕидот на артериите, поради што може да предизвика здравствени проблеми како што е срцевата слабост. Притисокот...

Луѓе што изгубиле човечки идентитет немаат потреба од национален идентитет

Влегуваме во големи светски потреси што ќе го сменат лицето на планетата во следните години. Само кај нас никој не го забележува тоа. Ние си имаме загаден воздух, сапуница „Рекет“, прислушувани разговори за тоа...

Падна природниот прираст на населението

М-р Дончо Герасимовски Во подолг временски период се говори, пишува, коментира, анкетира, расправа, дебатира за појавите што се присутни во земјава од аспект на демографските состојби. Впрочем, станува збор за појавите на наталитетот или бројот...

Ќе ја биде или ќе ја нема?

Бугарските обиди за враќање на Македонија со векови наназад, негирањето на каква било самобитност преку непризнавањето на јазикот и писмото, не се битка само за историски и лингвистички прашања. Присвојувањето на народот, на историјата,...