На нашето тело му е потребна храна што содржи витамин Е. Овој витамин игра витална улога кога станува збор за нашето здравје. Витаминот Е е суштинска хранлива материја, што значи дека нашето тело не го произведува и треба да го внесуваме преку исхраната. Сепак, не се препорачува дополнување со овој витамин освен ако се соочувате со недостиг, бидејќи тоа може да доведе до проблеми со срцето.
Зошто е важна храната што содржи витамин Е? Витаминот Е дејствува како антиоксидант во телото, што значи дека ги спречува слободните радикали да предизвикаат оштетување на клеточните мембрани, ДНК и протеините. Тој е многу корисен и за имунолошкиот систем, а наедно ги намалува воспалителните процеси во организмот. Која храна содржи витамин Е?

Семки од сончоглед: Семките од сончоглед се ситни, но имаат многу голема моќ. Половина шолја од семето обезбедува околу 25 мг витамин Е, што е дури и повеќе од препорачаната дневна доза. Семките се совршени како закуски, а можете да ги додадете во салата, заедно со грчки јогурт.

Путер од кикиритки: Ова кремасто јадење е разновиден извор на витамин Е. Освен што е добра мачканица, можете да го јадете и со стапчиња целер или парчиња јаболка. Добро се комбинира и со кашест сок или со крекери од цели зрна.
Аспарагус: За брз оброк за една недела, пропржете аспарагус во маслиново масло со малку мелен лук и црвени чили снегулки. Од еден аспарагус ќе добиете речиси 2 мг витамин Е.

Бадеми: Во околу 23 парчиња можете да најдете околу 7 мг витамин Е. Тие се одличен извор на хранливи материи, а исто така имаат и одличен избор на растителни витамини и масти што помагаат во борбата против воспаленија.

Спанаќ: Спанаќот е намирница што е синоним за здрава храна. Содржи и витамин Е, а лесно се додава во супи, чорби, кашести сокови, салати или сендвичи. Можете исто така да пробате да ги динстате листовите во масло од авокадо и лук за да направите вкусен прилог.

Авокадо: Авокадото е исто така меѓу намирниците што содржат витамин Е. Едно авокадо содржи околу 4 мг витамин Е. Можете да го јадете со тост, но и како гвакамоле со стапчиња од целер и морков. Зеленото овошје многу лесно се приготвува и се приспособува на секој рецепт.