Фото: Пиксабеј

Кога црвените ЛЕД-диоди јасно покажуваат дека струјата сè уште тече и откако ќе се исклучат, тоа се нарекува „фантомско полнење“, пишува магазинот „Феникс“. Сепак, не сите електрични уреди можат да издржат целосно исклучување. Ова може да се должи на различни работи. Понекогаш тоа е поради начинот на кој тие работат, понекогаш тоа е поради начинот на кој се програмирани. Редоследот на исклучување е исто така важен. За да избегнете оштетување, секогаш користете го прекинувачот, а потоа приклучокот.
Во продолжение ќе наброиме кои три уреди никогаш не треба да исклучувате
1. Печатач: Кога станува збор за електрична енергија, кај инк-џет печатачите не е неопходно да се исклучува напојувањето на електричниот уред. Сепак, постои вистински проблем што се јавува кога печатачот не е исклучен со копчето за вклучување, туку е исклучен од струја. Кога е вклучен, тој е подготвен за печатење и не работи. Ако приклучокот се извади, процесот запира без исклучување, како што би се случило со нормално исклучување. Ова е слично на ресетирање. Ова значи дека инк-џет печатачот целосно се рестартира и претпоставува дека главата за печатење не е користена долго време.
2. Вифи-рутер: Пристапот до интернет во секое време е предност. Можеби вреди да се исклучи ВЛАН-рутерот ноќе, но само ако на него не се поврзани други важни уреди. Ако користите фиксна, телефонска секретарка и/или паметни домашни уреди, не треба да го исклучувате рутерот. Тие потоа ќе бидат недостапни или дури може да предизвикаат проблеми кога уредот ќе се рестартира.
3. ОЛЕД-телевизори: Современите телевизори како ОЛЕД-телевизорите создаваат бучава кога приклучокот е исклучен. Ова се должи на фактот дека пикселите автоматски се ажурираат во заднина. Редовното исклучување би го прекинало овој процес неправилно и може да резултира со оштетување или влошување на квалитетот на сликата. Целосно исклучете го напојувањето.