Американскиот технолошки гигант „Мета“ е казнет со рекордна казна од 1,2 милијарда евра поради непочитување на прописите за приватност на ЕУ. Технолошкиот гигант незаконски ги префрлил податоците на Европејците во САД, соопшти ирскиот регулатор за приватност. Ирската комисија за заштита на податоците неодамна објави дека „Мета“ ја прекршила Општата регулатива за заштита на податоците (ГДПР) кога префрлила колекција на лични податоци на европските корисници на Фејсбук во САД без доволно да ги заштити од практиките за следење на податоците на Вашингтон, пишува „Еуроњус“.
Луксембург претходно го казни „Амазон“ со 746 милиони евра, а ирскиот регулатор исто така изрече четири казни против платформите на „Мета“, Фејсбук, Инстаграм и Воцап, кои се движат од 405 до 225 милиони евра во последните две години. Ирското тело за заштита на приватноста рече дека употребата на „Мета“ на правен инструмент познат како стандардни договорни клаузули (СЦЦ) за пренесување на податоците во САД не успеа да ги реши ризиците за основните права и слободи на европските корисници на Фејсбук, активирани со значајна одлука на Европскиот суд за човекови права.
Во 2020 година, Европскиот суд на правдата го отфрли спорот меѓу ЕУ и САД околу договорот за проток на податоци познат како „Привиси шилт“ поради стравувањата од практиките на американското разузнавање. Во истата пресуда, Европскиот суд за човекови права, исто така, ги заостри условите за користење на СЦЦ, уште една правна алатка што компаниите нашироко ја користат за пренос на лични податоци во САД.
„Мета“, како и другите меѓународни компании, продолжи да се потпира на правниот инструмент додека европските и американските претставници се мачеа да состават нов аранжман за проток на податоци, а на американскиот технолошки гигант му недостигаа други правни механизми за пренос на лични податоци. ЕУ и САД го финализираат новиот договор за проток на податоци, кој би можел да дојде веќе во јули, а најдоцна во октомври. „Мета“ има рок до 12 октомври да престане да се потпира на СЦЦ за своите трансфери.
Американскиот технолошки гигант претходно предупреди дека ако биде принуден да престане да користи СЦЦ без соодветен договор за алтернативен проток на податоци, може да ги исклучи услугите како Фејсбук и Инстаграм во Европа.