Церемонијата на крунисувањето на кралот Чарлс Трети и кралицата Камила ќе се одржи во лондонската Вестминстерска опатија на 6 мај. Церемонијата остана во голема мера непроменета илјада години и се состои од пет главни дела – признание, заклетва, помазание, инвеститура и почит.
Во последните 900 години церемониите за крунисување се одржуваат во Вестминстерската опатија. Службата ќе ја води надбискупот од Кентербери, Џастин Велби, чии претходници ја извршуваа оваа задача уште од норманското освојување во 1066 година.
Откако монархот ќе ја положи заклетвата за крунисување, архиепископот го помазува со свето масло на рацете, градите и главата. Кралот ќе седи во столот за крунисување, кој бил направен во 1300 година и се верува дека од тоа време бил користен при секое крунисување.
По добивањето на топчето и жезолот, архиепископот ја става круната на Свети Едвард на главата на монархот. Кралицата консорт се крунисува покрај кралот, на слична, но поедноставна церемонија.
Кралот Чарлс и кралицата Камила ќе бидат крунисани пред 2.000 гости, меѓу кои и членови на кралското семејство, шефови на странски држави и други достоинственици. Британската церемонија е единствениот преостанат настан од ваков тип во Европа.