Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25815)

Кој е поинтелигентен – мачките или кучињата

Животни Кога повеќето луѓе се одлучуваат да чуваат домашно милениче, се одлучуваат за куче или мачка, а дебатата за тоа кој од овие два вида...

Сликар што се обиде да му го врати загубеното достоинство на...

Изложба на слики на Владимир Георгиевски во Велес Изложба на слики на Владимир Георгиевски (1942 – 2017), еден од најзначајните македонски уметници, кој зад себе...

Нашите творци се чувствувале најсилно кога се искажувале на својот македонски...

Дискусија по повод 5 Мај - Денот на македонскиот јазик По повод 5 Мај, Денот на македонскиот јазик, во Националната опера и балет, во организација...

Романот „Адела“ на Гарабет Ибраилеану на македонски

„Македоника литера“ деновиве го објави романот „Адела“ на познатиот романски писател од 20 век – Гарабет Ибраилеану, во превод од романски јазик на Ирина...

Античка ДНК од приврзок стар 25.000 години открива интересни детали

Трагите од древната ДНК содржани во стари коски откриваат фасцинантни тајни за минатото. Извлекувањето на генетскиот материјал вклучува одредено количество на оштетување на предметниот...

Полетната Весна и влијанието на „Токинг хедс“

Песни што ме тераат да играм Весна се појави одникаде, едноставна, полетна, полна со живот. Кога одеше по улица, дрвјата од околината го шепотеа нејзиното...

Награда за преведувачот Игор Поповски на „Празникот на прчот“ од...

На годинешниот Саем на книгата е доделена наградата „Ванѓа Чашуле“ за литературен превод од шпански и португалски јазик за време од 2015 до 2022...

Краткиот рок на траење на хромбук создава електронски отпад

Уредите хромбук се популарна опција за училиштата поради нивната релативно ниска цена, а нивната популарност експлодира за време на пандемијата на коронавирусот, бидејќи децата...

Традиционалните македонски бисери како класични дела

Концерт во „Света Софија“ во Охрид Македонски традиционални мелодии преработени уметнички како класични дела беа изведени на концертот што се одржа во организација на НУ...

Тежок удар за италијанската „Ндрангета“

Разгранок на италијанската криминална организација „Ндрангета“, која главно била посветена на меѓународна трговија со дрога од Јужна Америка до Европа, како и Австралија, бил...