Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25565)

Нема знак за равенство меѓу македонските и бугарските културни клубови

Затворањето на клубот „Вапцаров“ на Македонците во Бугарија од одредени политички позиции се коментира и се препознава како „возвратно дејство за бугарските клубови во...

Европеизирана Македонија со македонски народ!

Близу 200 јавни личности, академици, професори, историчари, правници, писатели, уметници, економисти и други вчера со допис се обратија до претседателот на државата, изнесувајќи ги...

Грција, Италија и Швајцарија даваат пари да се преселите...

Лиценцираниот финансиски советник Фреди Фајненс објави видео на социјалната мрежа Тик ток и објасни кои три земји ви нудат пари за да се преселите...

Мини-аптека за секое патување или годишен одмор

Секое патување со себе носи ризик од потенцијални здравствени проблеми поради промена на климата, надморската висина, временската зона или квалитетот на водата и храната....

Софија како Казабланка

Бугарија зоврива од скандали: политички, дипломатски, разузнавачки, медиумско-корупциски... Во период додека траат преговорите за составот на идната бугарска влада, по паѓањето на кабинетот на Кирил...

Колку често треба да се пере постелнината

Домување Со текот на времето, а особено во потоплите месеци, на постелнината се формираат многу бактерии, па дури и грини, доколку не се пере редовно....

ЕУ и ние, Бугарија и тие… (бриселски бирократи)

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив, чекор напред, три назад, како раковите во Охридско Езеро од моето детство, кои исчезнаа во налетот...

Ковид-19 се враќа на сцена

Дали и во третото пандемиско лето ќе ни се повторат истите грешки и пак ќе ни се случи да бидеме затечени и изненадени од...

Одбранети над 80 труда од областа на македонскиот јазик

ЈУБИЛЕЈ - 60 ГОДИНИ ИЗУЧУВАЊЕ НА МАКЕДОНИСТИКАТА НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ЉУБЉАНА Во последните две децении, на Филозофскиот факултет во Љубљана се одбранети над 80 дипломски...

Треба ли светот да се плаши од нуклеарна војна?

Научници од САД, Русија, ЕУ и од Индија работат на истражувања како што се нуклеарни реактори од четврта генерација Во меѓународната експертска јавност деновиве се...