Ознака: функции

„Институција“ на која ѝ е дозволено да се наметне над сите...

Според мислењето на повеќе соговорници, професори и политички аналитичари, „како граѓани на земјава сме соочени со фактичка состојба, странските амбасадори да одат на средби...

Бугарски пасош за грош плус или за политички пустош?!

Индикативно е што измените на Законот за државјанство во Бугарија се случуваат кога Македонија е под бугарски и европски притисок да спроведе измени во...

Евентуална „Преспа 2“ целосно ќе го парчоса македонскиот супстрат

Плановите што со нетрпение ги чекаме треба да обединуваат, а не да разединуваат Македонскиот народ никогаш досега во овие три децении не е толку длабоко...

Кој ја контролира работата на институциите и на носителите на јавни...

Недопирливоста, неказнивоста и немањето одговорност кај раководните структури во општеството со години, па и со децении се провлекуваат како сериозна системска аномалија во функционирањето...

Промените треба да донесат унапредување на работењето, но и одговорност за...

Граѓаните и експертите остануваат оддалеку да ја следат разврската на оваа епизода на „лични оставки“ на носителите на јавни функции. Но тоа што изостанува...

Млади или, пак, искусни носители на функции?

Дали возраста на политичарот е пресуден фактор за добивање квалитетен државник што би ги предводел земјата и граѓаните? Дали енергијата, динамиката и храброста што...

Битка за најважните функции во ЕУ

По изборите, Германија и Франција се судрија за челната функција во ЕУ, претседателството со Европската комисија. Двете најмоќни членки не можат да се согласат...

„Запознавање на Фејсбук“ ќе биде дел од функциите, а не посебна...

„Фејсбук“ не планира да почне самостојна апликација за запознавање како апликациите „Тиндер“ и „Меч груп“. Напротив ќе воведе функција што ќе биде базирана во...