Ознака: стандардот

Во османлиско време наставниците земале повисока плата отколку денес

Вчера и денеска на страниците на нашиот весник објавуваме пакет од два исклучително интересни текста - две споредбени анализи на авторот и наш соработник...

Староста на автомобилите показател за стандардот на граѓаните

Според официјалните податоци, во Македонија најмал процент опфаќаат новите возила (со датум на производство под две години). Нешто под десет проценти се возила стари...

Цените светски, а платите македонски!

Доколку се спореди просекот на платите во европските земји или, еве, во регионот со оној кај нас и потоа се споредат цените на производите,...

Стандардот на граѓаните се стопи за дваесет отсто!

Државниот завод за статистика пресмета дека инфлација во ноември изнесувала 19,4 проценти, односно за толку се зголемени трошоците за живот во споредба со истиот...

Литар бензин колку два литра млеко

Континуираната нагорна линија на зголемување на цената на нафтените деривати ја одврзува спиралата на поскапувања и има големо влијание, генерално, врз состојбите во економијата...

Исцрпувачки маратон меѓу цените и стандардот

Само во изминатиов период, меѓу другите, месната индустрија најави покачување на цените на своите производи од 20 до 40 отсто, цената за маслото веќе...