Ознака: „оскарот“

Тежок и сложен пат до „оскарот“

Друштвото на филмските работници на Македонија во отворено писмо до јавноста и медиумите објави: „Македонскиот филм е доведен до колапс“. Истото /друштво/ бара од...

Косовско-македонскиот „Улиште“ се доближува до „оскарот“

Косовскиот филм „Улиште“, дебито на режисерката Блерта Башоли, во кој и Македонија е копродуцент, влезе во потесниот избор од 15 филма, од кои ќе...

И „оскарот“ за режија го добива – жена!

Наскоро ќе дојде до пресврт во филмската индустрија, бидејќи од Холивуд до Гана сѐ повеќе жени ќе седат на режисерското столче Ако во САД, земјата...