Ознака: образование

Промовирана стратегија што ги лоцира клучните предизвици во образовниот систем

Крајната цел на Стратегијата за образование 2018-2025 е инвестирање во учениците, студентите, во млади интегрирани поединци кои ќе бидат слободни во изразување на автентичноста,...

Писателот Мекјуан му „помогна“ на синот да добие тројка, пишувајќи за...

Наградуваниот британски писател Ијан Мекјуан се обидел да му помогне на својот син Грег да го анализира неговиот роман „Истрајна љубов“, што била задача...

Квалитетот на образованието како императив

За стопанството и пазарот на трудот сѐ уште останува недоумицата дали овие реформи во високото образование ќе им донесат кадар што веднаш може да...

Има ли воспитание во образованието

Сѐ почесто македонското општество се соочува со дилемата, односно се преиспитува дали образованието и воспитувањето на децата претставуваат еден заеднички интегрален процес? Или, сепак,...

Анѓушев ги повика студентите да се охрабрат и да ги реализираат...

Во рамките на одбележувањето на „Светската недела на креативноста и иновациите“ денеска на Машинскиот факултет се одржа трибина „Како да се стимулира креативноста и...

Врсничкото насилство да се исфрли од образованието

И родителите форсираат. Немаат реални очекувања од своите деца, па сакаат уште во прво одделение тие да се мали ајнштајни. Го прават тоа без...

Зошто не ми е грижа за високото образование

Кажете ми една земја во која илјадници луѓе можат 10 години да седат дома, да земаат плата, да им тече пензиски стаж и да...

Дескоска: Целта ми е политиката да излезе од образованието

Министерката за образование и наука, Рената Дескоска вели дека политиката треба да излезе од образованието и дека се обидува да ја афирмира  автономијата на Универзитетот.  - Основната цел...