Ознака: Никола Ѓурѓај

„Илинден” – Тирана одбележува 15 години постоење: Остануваме посветени на унапредување...

Се навршуваат петнаесет години од постоењето и работата на македонското друштво „Илинден” - Тирана кое беше формирано на 6 февруари 2009 година. Македонското друштво...

Трудот на Андријана Јаневска го намалува просторот за фалсификување на македонската...

Трудот на македонска пејачка и музичарка Андријана Јаневска на тема „Македонското традиционално народно пеење во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“ за нас Македонците...

Одобрено реактивирање на Лекторатот по македонски јазик на Универзитетот во Тирана

Од новата академска 2023/2024 година повторно ќе функционира Лекторатот по македонски јазик при Факултетот за странски јазици на Универзитетот во Тирана. Веста ја  соопшти претседателот...

Светот ќе се запознава со убавината на македонските носии во Албанија...

Примероци на фотоалбумот „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“ ќе бидат распредели во Албанија, а ќе се дистрибуираат и во Македонија,...

МД „Илинден“ бара реактивирање на лекторатот по македонски јазик во Тирана

Македонското друштво „Илинден“ - Тирана продолжува со иницијативата што ја започна за реактивирање на лекторатот по македонски јазик во Тирана. - Денеска доставивме официјално барање...

Во Албанија нема Бугари, тоа е историски факт од кој нема...

Никола Ѓурѓај е еден од најангажираните активисти за подобрување и остварување на малцинските права на Македонците во Република Албанија. Тој е политички аналитичар и...

МД „Илинден“-Тирана одбележува 14 години од формирањето и успешната активност за...

Денеска се навршуваат 14 години, од 6 февруари 2009 година, денот на формирањето на Македонското друштво „Илинден“-Тирана. -Друштвото е регистрирано во Основниот суд во Тирана,...

Ѓурѓај го информирал Николоски за положбата на Македонците во Албанија

Претседателот на Македонско друштво „Илинден” - Тирана, Никола Ѓурѓај, вчера оствари средба со Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции и потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ, Александар...

Претседателот на МД „Илинден”-Тирана ќе учествува на Конгресот на ФУЕН во...

Претседателот на македонското друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај, ќе учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН), што ќе се одржи во Берлин...

Ѓурѓај: Албанскиот државен комитет за малцинства ја корегира грешката, сега сме...

Албанскиот државен комитет за малцинства ја корегира грешката на веб страницата во делот резервиран за влашкото малцинство, па македонското малцинство повеќе не е Славомакедонско...