Ознака: великан

Сандански: Сите жители на Македонија се чисти Македонци

„За да Македонија стане цела и сосем независна држава, Сандански проповедаше дека сите жители, без исклучок, не се ниту Бугари, ниту Грци ниту Куцовласи,...

Ехото што сто и девет години одѕвонува низ македонските планини: „Да...

На 22 април се навршуваат 109 години од смртта на великиот македонски водач Јане Сандански, познат и како Пиринскиот Цар. Сандански во колективната меморија...

Стратег со нескршлива верба во македонската ослободителна кауза

Поминаа 120 години од загинувањето на Гоце Делчев, кој во македонската национална меморија засекогаш останува запаметен како апостолот и срцето на револуционерна Македонија. За...

Блаже Конески – најголем афирматор и заштитник на македонските национални особености

Во историската меморија на македонскиот народ Конески останува запаметен како еден од кодификаторите на македонскиот литературен јазик и една од најзначајните личности во македонската...

Нашиот стамен великан

Стихови по повод 100 години од раѓањето на Блаже Конески Се родил великанот пред сто години во селото Небрегово треба да го помниме како родно место негово. Растел безгрижно во куќа...

Роналдо го престигна Пеле и доби честитка од фудбалскиот великан

Роналдо стигна до бројката од 770 гола на официјалните натпревари во кариерата, три повеќе од Пеле Кристијано Роналдо (36) постигна хет-трик на првенствениот меч во...

Горан Пандев, олимписки великан на МОК

Поради извонредните спортски резултати и 20-годишната меѓународна афирмација на македонскиот спорт, Горан Пандев ќе биде прогласен за олимписки великан на МОК, најави Димевски, пренесоа...

Изложба за великанот на психоанализата Сигмунд Фројд

Изложбата, хронолошки поставена на стотина квадратни метри, дава увид во животот и работата на великанот на психоанализата, а го прикажува како медицинар, психоаналитичар и...