Фото: Принт-скрин

Западните медиуми продолжуваат да известуваат дека рускиот претседател Владимир Путин е заинтересиран за договорен прекин на огнот во Украина, иако реториката на Кремљ и руските воени дејствија илустрираат дека Путин останува незаинтересиран за значајни преговори и какво било решение што ќе го спречи да продолжи со уништување на независна украинска држава, наведува во дневната анализа американскиот Институт за проучување на војната (ИСВ).

„Ројтерс“ на 24 мај објави дека четворица руски извори кои моментално работат или работеле со Путин изјавиле дека Путин е подготвен да преговара за прекин на огнот со кој се препознаваат сегашните фронтови и дека Путин е подготвен да ја претстави сегашната окупирана украинска територија како руска воена победа на руската јавност.

Западните медиуми објавија сличен интерес од Путин за прекин на огнот или решение врз основа на изјави од неодредени руски извори со одредено ниво на наводна поврзаност со Путин или Кремљ во декември 2023 година и јануари и февруари годинава.

Западните медиуми цитираат неодредени американски и меѓународни официјални лица кои потврдуваат дека Путин изразил интерес за прекин на огнот, иако други западни медиуми објавија дека американски извори негирале оти имало некаков официјален руски контакт до САД за тоа прашање.

– Кремљ рутински глуми интерес за значајни преговори како дел од долгогодишната информативна операција која има за цел да го убеди Западот да направи отстапки за украинскиот територијален интегритет и суверенитет, и не е јасно дали неодредените руски извори кои разговараат со западните медиуми ги унапредуваат овие напори или точно прикажувајќи ги интересите и гледиштата на Путин – наведува ИСВ.

Оттаму не можат да ја утврдат вистинитоста на тврдењата на руските извори за намерите на Путин, а овие приватни анонимни изјави остро се во спротивност со руската официјална јавна реторика и акција.

Руските сили спроведоа офанзивни операции во последниве месеци кои имаат за цел да постигнат оперативен значаен напредок и да ја урнат линијата на фронтот, отворија нов фронт во Харковската област и се обидоа да предизвикаат долгорочна штета на Украински борбени способности и економски потенцијал во редовни големи ракетни и беспилотни напади. Тие воени операции сугерираат дека Кремљ е повеќе заинтересиран за постигнување на својата долгорочна цел за максималистичка победа во Украина отколку за која било населба што веднаш би ја замрзнала линијата на фронтот каде што моментално се наоѓа.

Руски извори кои разговараа за западните медиуми, исто така, понудија меѓусебно контрадикторни карактеристики на ставот на Путин за преговорите.

„Ројтерс“ објави дека руски извор изјавил дека Путин има за цел да заземе што е можно повеќе територија за да го принуди украинскиот претседател Володимир Зеленски да преговара, но друг руски извор оценил дека Путин не е подготвен да преговара со Зеленски.

Руски извори, исто така, изјавија за „Ројтерс“ дека Путин верува дека Западот нема да и даде доволно оружје на Украина, но разбира дека за постигнување на каков било „драматичен“ руски напредок ќе биде потребна уште една руска национална мобилизација.

Доцнењето на западната безбедносна помош сериозно ги ограничи украинските одбранбени способности во последниве месеци, и ако Путин верува дека има граници за западната поддршка за Украина, тогаш логично би заклучил дека таквите ограничувања би можеле повторно да се појават на среден рок и да им дозволат на руските сили со нивните сегашни способности да се постигнат „драматични“ придобивки без да се спроведе поширока мобилизација на работна сила или руската економија.

Руски извор изјави дека Путин е загрижен дека подолгата војна ќе генерира повеќе незадоволни ветерани со лоши изгледи за работа и економски ситуации кои би можеле да генерираат домашни тензии, иако оваа проценка е во спротивност со тековниот хроничен недостаток на работна сила во Русија и напорите на Кремљ да го подготви руското општествоза долги воени напори. Овие противречности фрлаат дополнителен сомнеж за точноста со која овие руски извори го одразуваат вистинското размислување на Путин.

Овие руски извори особено ги истакнаа територијалните отстапки како дел од наводниот замислен прекин на огнот на Путин, но ретко се осврнаа на пошироките стратешки цели на војната на Путин во Украина. „Ројтерс“ објави дека неговите руски извори изјавиле дека Путин смета дека Русија ја одржува контролата врз моментално окупираната украинска територија како основа за преговори за која не може да се преговара, а претходните извештаи на Запад за отвореноста на Путин за преговори на сличен начин ги истакнаа руските територијални желби.

„Блумберг“ во јануари објави дека два неодредени извори блиски до Кремљ изјавиле дека Путин им сигнализирал на високи американски претставници дека можеби е подготвен да се откаже од барањата за „неутрален статус“ на Украина дури и на крајот може да се откаже од своето противење за пристапувањето на Украина во НАТО.

Руските барања за украинска „неутралност“ и мораториум за проширување на НАТО отсекогаш биле и продолжуваат да бидат едно од централните оправдувања на Путин за специјалната воена операција во Украина. Руските извори кои зборуваа за прекин на огнот за западните медиуми не ги спомнаа овие две цели, кои претставниците на Кремљ редовно ги повторуваат.

– Сепак, постојаното фокусирање на признавањето на окупираната украинска територија како руска територија не укажува на тоа дека Русија ќе се откаже од овие пошироки стратешки цели. Прекинот на огнот што ја отстапува моментално окупираната територија би ја конкретизирал идејата дека за украинскиот територијален интегритет може да се преговара, преседан кој Кремљ сигурно повторно би го посетил за да изврши притисок за дополнителни територијални отстапки и целосно да ја оспори идејата за украинска државност – се истакнува во анализата на ИСВ.

Путин за време на прес-конференцијата со белорускиот претседател Александар Лукашенко во Минск, Белорусија на 24 мај изјави дека Русија е подготвена да преговара со Украина, но дека „легитимитетот на сегашниот украински шеф на државата е завршен“, тврдејќи дека Зеленски повеќе не е легитимен претседател на Украина откако неговиот мандат истече на 20 мај.

Иако се чини дека Путин нема разбирање за украинскиот закон, неговите изјави унапредуваат поширока руска информативна операција која има за цел да ја деградира довербата на Украинците во Зеленски, прикажувајќи го како единствена пречка за преговарачкиот мир во Украина.

Путин на 24 мај изјави дека Русија се обидува да разбере кои се „легитимните украински власти“ пред да се вклучи во преговорите, што имплицира дека Кремљ би можел да прогласи фигура по свој избор како „легитимна“ во одреден момент во иднина.

Од ИСВ сметаат дека прекинот на огнот ќе ѝ даде на Русија можност да ги реконституира силите, да ја пренасочи работната сила кон големи напори за проширување и реформи, наместо тековните борби во Украина, како и да ѝ овозможи на Русија дополнително да ја мобилизира својата одбранбена индустриска база (ДИБ) без ограничувањата на непосредните оперативни барања во Украина.

Прекинот на огнот, пак, би ѝ обезбедил на Украина сопствени можности да се справи со генерирањето сила и одбранбениот индустриски капацитет, но Кремљ не може неразумно да очекува дека замрзнатата линија на фронтот ќе ја направи поддршката за Украина помалку итна и значајна за Западот и ќе ѝ овозможи на Русија да го надмине чекорот, заклучува ИСВ.