Фото: Принтскрин

Во најновиот извештај на  се наведува дека во Северна Кореја се егзекутираат луѓе поради дрога, дистрибуција на јужнокорејски медиуми и верски активности со што се задушуваат човековите права и слободи.

Извештајот на 450 страници се заснова на сведоштвата на повеќе од 500 државјани на Северна Кореја кои побегнале од татковината во период 2017 до 2022 година.

– Се чини дека правото на живот на граѓаните на Северна Кореја е многу загрозено. Егзекуциите нашироко се спроведуваат за прекршоци за кои не е предвидена смртна казна, вклучително и злосторства поврзани со дрога, дистрибуција на јужнокорејски видеа и религиозни и суеверни активности, се посочува во извештајот на јужнокорејското Министерството.

Извештајот е во согласност со истрагите на Обединети нации и извештаите на невладините организации. Северна Кореја ги отфрли критиките, оценувајќи дека се дел од заговорот за соборување на нејзините лидери.

Извештајот дава детали за неконтролираното злоупотреба од страна на државата во заедниците, затворските логори и на други места, вклучително и јавни егзекуции, тортура и произволни апсења. Смртта и тортурата редовно се случуваат во притвор, а некои луѓе биле пократко егзекутирани откако биле фатени во обид да ја преминат границата.

Јужнокорејскиот претседател Јун Сук-јеол наведе дека извештајот треба подобро да ја информира меѓународната заедница за „грозоморните“ злоупотреби на Северна Кореја, нагласувајќи дека Пјонгјанг не заслужува „ниту еден цент“ економска помош додека ги следи своите нуклеарни амбиции.

Речиси 34.000 Севернокорејци се населиле во Јужна Кореја, но тој број драстично е намален поради зголемената безбедност на границите.