Светската здравствена организација (СЗО) ја издвои варијантата ерис да биде внимателно следена поради мутации што може да ја направат позаразна или потешка. Ерис веќе содржи дополнителна мутација на клинестиот протеин, која може да му даде предност во преносот во однос на другите претходно доминантни варијанти, но исто така влијае на тоа како антителата го неутрализираат вирусот, можеби дозволувајќи му да го избегне имунитетот стекнат со претходна инфекција или вакцинација.

Инфекциите на светско ниво со ЕГ.5 сочинуваат околу 17 отсто од вкупните случаи, што е пораст од само еден отсто на крајот на мај. Иако генерално не е поопасен од претходната варијанта на омикрон, хоспитализациите во САД се зголемија за 40 отсто од најниското ниво во јуни, додека сè уште се за 90 отсто пониски од избувнувањето на омикрон во јануари 2022 година.