Фото: Принт-скрин

Не можеме да си дозволиме да седиме и да гледаме како Русија ги користи нашите пазарни институции против нас, чин на здрав разум и суверенитет е да се вклучиме и да испланираме правила кои ќе одговорат на невидениот предизвик со кој се соочуваме. Воведувањето ограничување на цените на природниот гас е неизбежен чекор во тој процес, пишува грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис во неговата колумна за „Блумберг“, јави дописничката на МИА од Атина.

Мицотакис го повторува и го објаснува неговиот предлог за воведување плафон на цените на природниот гас и вели дека време е Европа да го стори тоа, треба да ја врати контролата врз својот пазар на гас“, а 15 земји- членки веќе ја поддржаа идејата.

Посочува дека Русија ја користи енергијата како оружје, а „нејзината јасна цел е да ги дестабилизира нашите општества“.

-Во нормални времиња, владите мора да дозволат пазарите да работат. Но, ова не се нормални времиња. Русија ги крши договорите и намерно го ограничува снабдувањето. Кога еден играч може да ги поместува цените, нема смисла „да ги оставиме пазарите да функционираат“. Владите би требало да ги структурираат и контролираат пазарите. Соочени со јасна пазарна манипулација, владината интервенција не е само оправдана, туку и потребна, пишува Мицотакис.

Тој објаснува дека во првиот квартал од 2022 година, според официјалните проценки, Европската Унија платила дополнителни 62 милијарди евра за увоз на гас во однос на претходната година, а крајната пресметка за годинава „ќе биде стотици милијарди, трилиони, ако се вклучат негативните ефекти на пазарот на електрична енергија и економијата во целина“ и додава дека во меѓувреме, суфицитот на Русија тројно се зголеми на над 180 милијарди долари до август 2022 година.

За предлогот за воведување плафон посочува дека треба да се однесува на целиот гас, „а не само на малите количини што сè уште доаѓаат од Русија“.

– Плафонот треба да биде доволно висок за да делува како автоматски прекинувач, но и да дозволи продолжување на пазарната активност на разумни нивоа. На ум имам конкретен плафон, но таа бројка е предмет на доверливи преговори со земјите- членки, кои сакам да ги почитувам и затоа нема да ја откријам овде. Сепак, со доволно високи цени, добавувачите сè уште ќе го испраќаат својот гас во Европа, а потрошувачите сè уште ќе имаат причина да ја намалат нивната побарувачка. Плафонот треба да биде нагорна граница за тоа колку високо може да стигнат цените, а не вештачки ниска бројка што ќе ги дестабилизира пазарите, објасни грчкиот премиер во неговата колумна.

Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) ја советува Европската Унија да штеди гас за да се избегнат празните магацини и ризикот од прекини во снабдувањето оваа зима.
Добивај вести на вибер

За да се одржи снабдувањето со гас на соодветно ниво до крајот на грејната сезона, побарувачката ќе треба да се намали за 9 до 13 проценти во однос на просекот од изминатите пет години, се наведува во извештајот на ИЕА за пазарот на гас.

Со низок прилив на течен природен гас, ова ќе обезбеди капацитетите за складирање гас да останат полни меѓу 25 и 30 проценти, се вели во извештајот.

Без намалена потрошувачка на гас и во случај на целосен прекин на руските испораки од ноември, нивото на складирање би можело да падне на нешто помалку од пет проценти, доколку во тоа време се испорачува само мала количина на ЛНГ на ЕУ. Ова би го зголемило ризикот од прекини во снабдувањето во случај на последователен студен бран, оценуваат познавачите.

Според анализата на ИЕА, со значителен прилив на ЛНГ, складиштето би било нешто под 20 отсто капацитет.