Ноемвриско
заснежување

Доцната есен знае
за дождови, ветрови,
застудување.
Утринава
осамна изненадување.
За децата радување.

Есента и зимата
се прегрнаа,
снегулки наврнаа.

Не знаеме
дали им е рано.
Еве ја глетката од станот.
Побелени ридовите
над градот.
Потсетка:
зимата е на прагот.

Првите траги од ловците
со загарите.
Стасуваат наврнати товари,
задоцниле дрварите.

Без палто нема излегување.
Да се знае е редно:
Нема дете што ќе прифати
во трка да е последно.

Васил Мукаетов

Река

Реката тече по својот тек,
клокоти и жубори во полн ек.
Ни носи чувство на радост
и мир,
рибите пливаат во
нејзината шир.

Се спушта од високо,
од планините,
тече по рамнините
и долините.
Се лизга меѓу гребени и гори,
ита под мостови
и на полноќ и взори.

Таа е пријател
на сите води,
гргори, се влева пенливо,
в езеро оди.
В тишина се слева оддолу,
одгоре,
право во пазувите
на своето море.

Гордана
Каракашевска

Есен во Есен

Небото се смурти,
денот стана тесен,
пожолтеа лисја –
есен е во Есен.

Јас некаде брзам,
пред ветрот бесен,
и си мислам само
на нашата есен…

Далеку на југот,
знам, веќе е есен,
и јаболка зреат
во Полог и Ресен…

Во Есен стаса есента,
овде сѐ е есенско,
само јас со мислите
сум негде во Ресенско…

Саво Костадиновски