Вреднувањето на важноста на ОСИНТ, во комбинација со ХУМИНТ и СИГИНТ, ќе даде силна шанса за лидерите да ги добијат најдобрите информации за да се заштитат интересите на државата и општества од оние што сакаат да нанесат штета

Што е ОСИНТ и зошто е толку важен во 2023 година?

Кога повеќето луѓе ќе го слушнат зборот разузнавање во политички контекст, веднаш помислуваат на тајни извори, шпиони и тајни состаноци. Разузнавачките служби сè уште се потпираат на информации од човечки извор (ХУМИНТ) и пресретнати комуникации (СИГИНТ). Меѓутоа во 21 век, разузнавањето со отворен извор (ОСИНТ) стана неопходно за разбирање на противниците и често е примарен и највреден извор на активно разузнавање. За да ја истакне моќта на ОСИНТ, самиот „Волстрит журнал“ напиша дека 80 отсто од она што треба да го знае американскиот претседател или воен командант доаѓа од ОСИНТ.

Што е ОСИНТ?

Накратко, ОСИНТ е макотрпно собирање и анализа на информации од широк опсег на отворени извори за војската, разузнавачките агенции, полицијата и бизнис-заедниците. Експлозијата на социјалните медиуми, од видеоснимки во реално време до блогови, до виртуелни простории за разговор, до Твитер и Фејсбук, создаде невидени можности за увид во областите и луѓето каде што ХУМИНТ и СИГИНТ не се толку ефикасни или чинат премногу, а истовремено го намалуваат ризикот за човечките извори на информации. Дополнително, анализата на тајните разузнавачки информации се базира на информации од ОСИНТ, а понекогаш и значително може да се промени нивниот тек.
Како такво, комбинирањето на ОСИНТ, ХУМИНТ, ВИЗИНТ (визуелно разузнавање) и СИГИНТ му овозможува на националниот и дипломатскиот безбедносен апарат на земјата превентивно да дејствува за да ги спречи заканите, да ги информира сојузниците, да преговара од гледна точка на сила и да ги предизвикува меѓународните организации и невладини организации со точни информации, особено оние со непријателски намери.
Важноста на ОСИНТ сè повеќе се препознава, особено во разузнавачките кругови на САД. Речиси како одговор на овој предизвик, поранешни високи американски разузнавачки експерти, вклучувајќи го и директорот на Одбранбената разузнавачка агенција, пензиониран армиски генерал-мајор што командуваше со армискиот разузнавачки центар и поранешниот заменик-директор на националното разузнавање за анализа, ги формираа темелите на ОСИНТ.

Кои држави го користат ОСИНТ покрај САД?

Користењето на ОСИНТ не им е туѓо ниту за противниците на САД. Таков пример е Кина. Според Вилијам Ханас од универзитетот „Џорџтаун“, Пекинг има околу 100.000 аналитичари што ги пребаруваат научниот и техничкиот развој на глобално ниво преку отворени извори. Дури и во затворените општества, експоненцијалниот раст на социјалните медиуми им даде на опозициските сили алатки за споделување информации со надворешниот свет.
Можеби во приватната сфера најмногу се чувствуваат ефектите на ОСИНТ, па така, приватните разузнавачки компании може да ги надминат владините во собирањето активна разузнавачка информација. Разузнавачката единица на „Доу кемикал“, користејќи само разузнавачки информации од отворен извор, го предвиде почетокот на украинскиот конфликт на 23 февруари 2022 година. Порастот на разузнавањето од отворен извор, кој опфаќа сè, од комерцијални сателитски снимки до социјални објавите во медиумите и базите на податоци што може да се купат, претставуваат револуционерни предизвици за ЦИА и нејзините сестрински шпионски агенции, според поранешни високи функционери што поминале децении работејќи во доверливите простори на тие агенции.
Како пример за овој тренд може да се земе израелскиот истражувачки и образовен центар „Алма“. Организацијата ги проучува Сирија, Ирак и Иран додека речиси целосно се потпира на ОСИНТ. Неговото известување и анализа се користат од страна на големи медиумски организации, политичари и безбедносни агенции за веродостојни информации за заканите од Хезболах во Либан. Специјалните извештаи и анализи на „Алма“ открија информации за широк спектар прашања, вклучувајќи ги и ширењето на иранските беспилотни летала од Европа до јужна Флорида, наркоиндустријата на Хезболах во Сирија, влијанието на Иран во јужен Дамаск, зголеменото присуство на Хамас во Либан, военото распоредување на Русија во Сирија, шпионажата и терористичката активност на Хезболах во Скандинавија, детали за копнениот коридор за иранско оружје, анализа на сириската противвоздушна одбрана и документација за распоредување напредни ирански дронови низ целиот Блискиот Исток. Хезболах беше толку загрижен за точноста на известувањето на „Алма“ што ѝ се заканија на организацијата со објавување на нејзината локација како предупредување.

Со какви предизвици се соочува ОСИНТ?

Со оглед на огромниот обем на разузнавање од отворен извор, професионалните аналитичари мора некако да ја одвојат релевантната информација. Анализирајќи брифинзи за печатот, веб-локации, списанија поддржани од Владата, приватни комерцијални снимки од сателити, технички извештаи, корпоративни и владини бази на податоци, набљудување од прва рака и многу повеќе, списокот на извори на ОСИНТ е бесконечен. Преоптоварувањето со информации е можен проблем. Во минатото, луѓето имаа тенденција да веруваат дека тајните извори ја даваа највредната информација.
Денес станува сè појасно дека професионалните и креативни аналитичари на ОСИНТ можат да дадат одлична слика за реалноста, но сè додека аналитичарите можат да соберат огромно количество информации во чист и достапен разузнавачки производ. Следен е проблемот што го поставуваат дезинформациите. Разузнавачките заедници што се потпираат на целосниот опсег на разузнавачки извори долго време мораа да ги чуваат во тајност и постои верување дека ОСИНТ може да биде поголем предизвик за разузнавачките аналитичари бидејќи може да има поголем ризик. Меѓутоа, во исто време, денес е јасно дека секоја форма на разузнавање, без разлика дали е отворен или таен извор, можеби е „заразена“ од дезинформации. Соодветното расудување и внимателната процена сега се поважни од порано.
Конечно, протечените доверливи информации што се пробиваат до отворените извори претставуваат меч со две сечила. Иако таквите информации можат да бидат корисни за политичарите што немаа пристап до доверливите информации од нивните безбедносни агенции, проблемот е што сега и нечии непријатели имаат.
Никој не ја знае иднината на разузнавањето, но вреднувањето на важноста на ОСИНТ, во комбинација со ХУМИНТ и СИГИНТ, ќе даде силна шанса за лидерите да ги добијат најдобрите информации за да се заштитат интересите на државата и општества од оние што сакаат да нанесат штета.