Во изминатиот период Европската Унија (ЕУ) ја тресеше корупциски скандал. Во него, грчката политичарка Ева Каили, извршувајќи ја функцијата потпретседателка на Европскиот парламент, беше обвинета за корупција во случај поврзан со Катар и беше притворена заедно со уште три лица. Сомнежите на истражителите се однесуваа на големи суми пари што наводно ги платила земјата-домаќин на Светското првенство во 2022 година за да влијае на европската политика.
За повеќето европски граѓани, фактот дека случајот со корупција се појавува однатре во европските институции не треба да биде големо изненадување. Минатата пролет просечно 68 отсто од испитаниците во истражување низ ЕУ изјавија дека корупцијата е широкораспространета во нивната земја. Па, зошто да биде поинаку во Стразбур или Брисел? Како што покажува инфографикот, Грција води во сите земји од ЕУ во перцепцијата за корупција. Според Данците, корупцијата не е особено распространета во Данска. Заедно со Финска, Данска е единствената земја-членка на ЕУ каде што помалку од еден од пет граѓани верува дека корупцијата сè уште преовладува на национално ниво.