Инженерските тимови на „Епл“ и „Гугл“ се здружија за да создадат децентрализирана алатка за пронаоѓање контакти што ќе им помогне на поединците да утврдат дали биле изложени на некој со ковид-19, пишува „Тек кранч“.

Следењето на контактите е корисна алатка која им помага на јавните здравствени власти да го следат ширењето на болеста и да ги информираат потенцијално изложените дека можат да се тестираат. Ова се прави со идентификување и „следење“ на луѓе кои стапиле во контакт со лице заболено со ковид-19.

Првата фаза на проектот е интерфејсот за програмирање на апликацијата што јавните здравствени агенции можат да го интегрираат во сопствените апликации. Следната фаза е систем за следење на контакти на ниво на систем, кој ќе работи преку ИОС и Андроид.

Системот користи вградени радија на вашиот уред за да пренесе анонимна лична карта во кратки опсези – користејќи блутут сигнал. Серверите ги емитуваат вашите податоци од претходните 14 дена на други уреди, кои бараат совпаѓање. Совпаѓањето се одредува врз основа на поминато време и растојанието што се одржува помеѓу двата уреда.

Ако се најде совпаѓање со друг корисник кој му кажал на системот дека неговиот тест е позитивен, вие ќе бидете известени и може да се тестирате и да се самоизолирате.