Бигмен (1)

Сѐ почна со езерото на градскиот плоштад. Сепак стигна да помисли: „Плоштадот не е толку голем да се создаде езеро тука“, но галијата веќе...

Најдобрите шекспировски филмови

Неодамна „Гардијан“ објави подолга листа на најдобрите шекспировски филмови на сите времиња, а во продолжение ќе наброиме само десет од сите наведени наслови. „Ромео +...

„Ништо“ на Ханиф Курејши – роман за одјавната шпица на животот

Новиот роман на славниот Ханиф Курејши, со наслов „Ништо“, е приказна за тоа како страстите, уметнички и еротски, пропаѓаат многу побавно од нашите органи...

„Крик на природата“ – изложба на Мариja Светиева и на Виктор Бранѓолица

Во малиот салон на галеријата „Ко-ра“ во Скопје, во тек е заедничка изложба на Марија Светиева, на која се изложени графики, и на нејзиниот...

Промоција на стихозбирката „На погрешната страна“

Промоција на стихозбирката „На погрешната страна“ на Пајо Авировиќ ќе се одржи вечерва, во 19 часот, во Музејот на македонската борба. Промотори на книгата...

Објавена дебитантска книга на Емилија Славковска

Издавачката куќа „Македоника литера“ деновиве ја објави новелата „Марика и Стравот“, дебитантска книга на младата писателка Емилија Славковска. Во новелата има необична и нестандардна...

Kонкурс за краток расказ

„Нова Македонија“ распишува конкурс за краток расказ. Пропозиции: – расказите да не бидат подолги од 100 реда (три страници со новинарски проред или најмногу до 7.000 карактери) –...

Меѓу личното и универзалното

Кон книгата кратки раскази „222 антиупатства за лична употреба“ од Александар Прокопиев,во издание на „Авант прес“, Скопје, 2019 година Александар Прокопиев е најесенцијалната книжевна појава...

Монографија на уметникот Ниче Василев со 150 репродукции во боја

Здружението за култура „Транзен“ ја издаде монографијата на уметникот Ниче Василев, насловена „Сликарството на Ниче Василев - 50 години творештво“. Во книгата се застапени...

За позитивната естетика и протонизмот (1)

Африм А. Реџепи, Хуманологија, Институт за македонска литература, Скопје, 2021 г. Африм А. Реџепи со досега објавените дела, меѓу кои „Естетика на играта“, „Деконструкцијата и...