Јаболкото, овошје што го јадете секој ден, поради фруктозата станува опасност за вашиот црн дроб. Ова шокантно предупредување од нутриционистите се противи на фактот дека јаболката се меѓу најомилените овошја во светот и често се сметаат за неизоставен дел од здравата исхрана. Сепак, нутриционистите предупредуваат дека прекумерната консумација може сериозно да му наштети на црниот дроб.
Причината е фруктозата – природен шеќер што во црниот дроб прво се складира, а кога резервите на гликоген ќе бидат полни, вишокот се претвора во маст. Тој процес може да предизвика заболувања на масниот црн дроб, што ја зголемува ризикот од дијабетес, дебелина и срцеви заболувања.
Количеството е клучно. Проблемот настанува кога јаболката се јадат во големи количества. Нутриционистката Ели Кригер советува јаболката да се консумираат во умерени количества, најдобро во претпладневните часови. Тогаш метаболизмот работи побрзо, а телото полесно ги разградува фруктозата и гликозата.
Вишокот фруктоза, кој нема да се искористи веднаш, се претвора во маст во црниот дроб. Последица е зголемен ризик од заболување на црниот дроб со маснотии и други метаболички проблеми. Како да го заштитите својот црн дроб? Решението е едноставно – јадете овошје во умерени количества и комбинирајте го со протеини. Протеините помагаат во подобра преработка на шеќерите и го намалуваат наталожувањето на мастите во црниот дроб. Нутриционистите препорачуваат овошјето да биде дел од урамнотежена исхрана и да не се консумира во прекумерни количества одеднаш. Токму со внимание на количеството и времето на консумација можете да уживате во вкусните јаболка без ризик за здравјето. Мали промени во навиките за исхрана може да имаат огромно влијание врз вашиот црн дроб и целокупното здравје.































