Фото: Пиксабеј

Њујорк одлучи да ја забрани употребата на Тикток на уредите во државна сопственост, а градските агенции имаат 30 дена да ја отстранат апликацијата во сопственост на компанијата „Бајтденс“.
На официјалните лица им е забрането преземање или користење на Тикток на деловните уреди, а одлуката доаѓа три години откако државата Њујорк ја забрани употребата на Тик ток на владините уреди.
Сајбер-командата на Њујорк, оддел во Канцеларијата за технологија и иновации, ја донесе одлуката откако ги извести градските власти дека Тикток претставува безбедносна закана.
– Сајбер-командата на Њујорк редовно истражува и унапредува проактивни мерки за да ги задржи податоците на њујорчаните безбедни. Како дел од тековните напори, беше откриено дека апликацијата Тикток претставува закана за безбедноста на техничките мрежи на градот и препорача нејзино отстранување од уредите – изјави портпаролот на градскиот совет.
Други држави, како Монтана, исто така целосно го забрануваат Тикток, но повеќето законодавци ја забрануваат апликацијата на државните службеници, вклучувајќи ја и федералната влада. Вкупно 33 американски држави имаат ограничувања за користење на Тикток на владините уреди.