Дебелината не мора да биде резултат на внесување премногу храна, вели судијата на група американски научници, кои „епидемијата на дебелина“ во Америка ја припишуваат на преработените јаглехидрати, кои предизвикуваат хаос во метаболизмот. Според групата експерти, предводени од Дејвид Лудвиг, ендокринолог од детската болница „Харвард и Бостон“, вистинскиот проблем не е во консумирањето прекумерно количество храна. Тие веруваат дека главните виновници за дебелината се „модерните навики во исхраната, кои се карактеризираат со прекумерна потрошувачка на храна со висок гликемиски индекс, особено обработени и брзо сварливи јаглехидрати“.
Експертите објаснија дека консумирањето големи количества преработени јаглехидрати влијае на голем број хормонални и метаболички промени што придонесуваат во телото да се складира вишок енергија во форма на маснотии. Тие тврдат дека квалитетот на храната што ја консумира едно лице, а не количеството, ќе влијае на тоа дали поединецот ќе се здебели и на крајот ќе развие дебелина. Типични примери за нездрава храна се помфрит, печен компир, тесто од бело брашно, ориз, различни видови снегулки и засладени пијалаци.

– Овој тип храна предизвикува хормонален одговор што фундаментално го менува нашиот метаболизам, поттикнува таложење на маснотиите, зголемување на телесната тежина и дебелина. За да ја разбереме епидемијата на дебелина, треба да разбереме како храната што ја јадеме влијае на нашите хормони и метаболизам – напишаа научниците во Американскиот весник за клиничка исхрана.
Научниците признаваат дека денешниот неактивен начин на живот и недостигот од физичка активност, исто така, придонесуваат за зголемување на телесната маса. Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), повеќе од 40 проценти од возрасните во Соединетите Американски Држави се дебели, што значи дека тие се изложени на зголемен ризик од развој на срцеви заболувања, дијабетес тип 2, некои видови рак и мозочен удар.