Ознака: партиите

Хашките случаи невидливи во предизборните програми на партиите

Најпринципиелното и наедно најстрого барање (поглавје) во преговорите со ЕУ е она за владеење на правото! Веќе нашироко е позната онаа одредница за поглавјето...

Една опција за избор не е еквивалент за демократски избор

Сите партии имаат свои општински разграноци, младински организации, разни форуми на жени, извршни комитети, членство, така што едноставно е невозможно во една толкава „машинерија“...

Партиите во криза, парламентаризмот со парализа

Додека низ светот се водат дебати за кризата на претставничката демократија поради забрзаното влошување на квалитетот на понудите на политичките партии, голем број теоретичари...

Како гледаат партиите на медиумите

Политичките програми и партиските митинзи во предизборието промовираа предлози и заложби за унапредување и во сферата на медиумите и медиумскиот простор (и јавниот интерес...

Селските, градските деца и партиите

Во овие скици пишувам за човекот, онаков каков што би требало да биде, ама нужно го допирам и човекот онаков каков што е, а...

Црната кампања ја засени понудата на партиите

На половина од изборната кампања двете најголеми коалиции ги заоструваат реториката и меѓусебните обвинувања. Навредите, црната кампања, обвинувањата за криминал и корупција, аудиоснимки на...