Ознака: обновливи извори

Зелената енергија на Македонија во подем

Електричната енергија во Македонија се произведува главно во термоенергетски објекти - термоелектрични централи, кои како примарни енергетски извори користат лигнит, мазут и природен гас....

Со складирање на електричната енргија ќе се регулира „бумот“ во производство...

Во наредниот период ќе се формира работна група составена од претставници од Министерството за економија, Македонската енергетска асоцијација(МЕА), Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) како...

Издадени 200 лиценци за производство на струја од обновливи извори, може...

Од јануари до ноември 2022 година Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) има издадено лиценци за производство на електрична енергија од обновливи...

Излезот од енергетската криза е во обновливите извори на енергија

Трговци со струја и енергетска мафија го кочат процесот, домаќинства и компании сами да си произведуваат струја. Тоа е таа монополска позиција, обид на...

Eнергетско решение има, но треба плански да се наштима

Обновливи извори - да, ама сѐ уште се неопходни домашните енергетски капацитети Влијанието на емисиите на стакленички гасови од Македонија гледано во европски, а особено...

Цената на струјата ќе расте и во следните три години: предупредува...

Глобалниот бран на побарувачка на енергија може да донесе уште три години нестабилност на пазарот и рекордно загадување од електраните, доколку земјите не направат...

Политиките за користење обновливи извори со поддршка од Секретаријатот на Енергетската...

Премиерот Зоран Заев попладнево го прими директорот на Секретаријатот на Енергетската заедница, Јанез Копач, кој учествуваше и на „Македонскиот енергетски форум 2021“, кој во...

Заев: Повеќе од 30 проценти од произведената енергија е од обновливи...

Триесет проценти од произведената енергија е од обновливи извори на енергија и тука сме блиску до европскиот просек, истакна премиерот Зоран Заев. - Со инвестиции...

Шкотска до крајот на годината ќе има 100 отсто енергија од...

Целта на Шкотска е до крајот на 2020 година потребите од електрична енергија за населението и за индустријата целосно да се задоволуваат исклучиво од...

Анѓушев: Новиот закон за енергетика ќе донесе инвестиции

Македонија во целост и навреме ќе ги заврши сите обврски кои произлегуваат од новиот Закон за енергетика што беше донесен во мај годинава со...