Ознака: животната

Многу од „дивите“ депонии останаа „неприпитомени“

Денеска екоорганизациите собираат 1,3 милион тони отпад од мебел. Речиси половина е за еднократна употреба, не може да се поправа или рециклира и се...

Од зелено – уште позелено

Заштита на животната средина Развојот на Кина од година на година станува позелен. Инвестициите во секторот за чиста енергија во 2023 година достигнаа 890 милијарди...

Зимница што (не) ја загадува животната средина

Инспекторите се постојано на терен и претежно ги опоменуваат граѓаните, но може да се случи и прекршителите на законот да бидат санкционирани. Во согласност...

Кога ЕУ ќе војува, ќе внимава на загадувањето на животната средина

Европскиот зелен план ќе се одрази и на безбедносните сили, кои за 30 отсто мораат да ја намалат емисијата на јаглероден диоксид што се...

Бучавата им го скратува животот на луѓето

Нарушувањето на годишните времиња, горењето на шумите и бучавата во градовите им го нарушуваат здравјето на луѓето. Затоа експертите разгледуваат три еколошки проблеми и...

Лековите што завршуваат во реките ја загрозуваат животната средина

Реките во Пакистан, Боливија и во Етиопија се меѓу најзагадените во светот, додека реките во Исланд, Норвешка и прашумите на Амазон се меѓу најчистите Загадувањето...

Три во едно: бесправна сеча, илегален огрев, загадување…

Само оваа 2021 година, заклучно со август, Министерството за внатрешни работи поднело 76 кривични пријави за сторени 88 кривични дела, за кои, пак, биле...

Атака од страна на еколошката мафија, загадувачите, узурпаторите…

Статистиката на Министерството за внатрешни работи вели дека наши сограѓани (дури 53 сторители) само оваа година, за периодот од јануари до април, реализирале 57...

Техничари за заштита на животната средина

НОВ ПРОФИЛ ВО УЧИЛИШТЕТО „МАРИЈА КИРИ СКЛОДОВСКА“ Техничар за заштита на животната средина е релативно нов профил што го нуди средното стручно училиште „Марија Кири...