Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24551)

Отворен конкурсот за „Макфест 2019“

Фестивалот „Макфест 2019“ ќе се одржи во Штип. Во деновите на одржувањето на фестивалот е предвиден директен телевизиски пренос, а на крајот на натпреварувачката...

Од 20 часовничарски дуќани, денес во Кичево останаа само два

Нурхан Лутвиоски може надолго и нашироко да ви зборува за овој занает, за златните времиња на часовничарството во 1970-тите и 1980-тите, кога во градот...

Српско народно позориште со претстава на Дуковски – Поповски

На големата сцена на Македонскиот народен театар на 18 февруари ќе гостува Српско народно позориште од Нови Сад, со претставата „Духот што оди (Патот...

„Ана Каренина: Приказна за Вронски“ во Кинотеката

Вечерва, во 20 часот, со проекција на филмот „Ана Каренина: Приказна за Вронски“ (2017) на режисерот Карен Жахназаров, во Кинотеката на Македонија ќе се...

Богатство од стари и ретки книги во прилепската библиотека

Библиотеката „Борка Талески“ од Прилеп, како жариште на културата во општината, е една од ретките што поседуваат збирка од околу 1.000 наслови на стари...

Македонската „Медена земја“ триумфира на „Санденс“

Првпат во историјата на овој реномиран фестивал на независни филмови еден филм е награден со три признанија, а ова е и првпат македонски долгометражен...

Месечната сметка за алкохол 400 лева

Едно бугарско домаќинство во просек месечно троши по 400 лева за алкохолни пијалаци, покажуваат најновите податоци на Еуростат за потрошувачката на алкохол во 2017...

Дезориентирана опозиција и авторитарна власт

Состојбата на опозициската страна на политичкиот спектар во Србија во најмала рака е необична и тоа е тешко да се негира. На пример, политичарот...

Протоколот за членство во НАТО ќе биде потпишан под новото име

Владата на Република Македонија најави дека в среда, на 6 февруари, ќе биде потпишан протоколот за пристапување на земјава во членството на НАТО. - Во...

Јавно се селектираат кадрите за антикорупциската комисија

Јавно и со директен пренос на Собранискиот канал на МТВ, собраниската комисија за прашања на изборите и именувањата, во текот на вчерашниот ден ги...