Ознака: анализи

За доларот како светска резер вна валута и за иницијативите за...

Добитникот на Нобеловата награда по економија Пол Кругман вели дека доминацијата на американскиот долар „нема да трае вечно“. Иако признава дека во светот постои тренд на...

Ременски бара истрага, а Трајанов предлага „сито и метла“ во АНБ

Сметам дека случајот Онишченко, дава право, не само на директорот на Агенцијата за национална безбедност, туку и на други надлежни органи, сериозно да се...

Групирањето на земјите во развој е во подем

Војната во Украина предизвика реактуализација на идејата за ново „движење на неврзаните“ Подготвил: Марјан Велевски Ако постои еден принцип што го ценат сите земји во развој...

Кој е општествениот проблем што најмногу ги загрижува граѓаните?

ИСТРАЖУВАЊА И АНАЛИЗИ Проблемот со растечката сиромаштија во земјава веќе и претходно беше детектиран, по што следуваа повеќе сугестии и мерки за сведување на истото...

Може ли да се пресликаат условите за пенали на меч со...

Саутгејт вели дека тој ги избрал петтемина врз основа на собраните податоци од тренинзите од репрезентативниот центар, што е слична стратегија како и на...

СЗО ги анализира извештаите поврзани со „Астра зенека“

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека ги анализира извештаите поврзани со вакцината на „Астра зенека“ против ковид-19, но засега нема докази дека некои здравствени...

Пробиотиците се всушност бескорисни

Израелски научници тврдат Група израелски научници тврдат дека пробиотиците, храната што содржи добри бактерии, се скоро бескорисни. Нивното истражување е една од најдеталните анализи за...

Колкав раст на БДП ќе нѐ приближи до животниот стандард на...

Ништо не правиме со 3,4 отсто раст на БДП што го проектира ммф Разликата помеѓу нашиот раст на бруто-домашниот производ по човек и европскиот е...

Триумфот на лагата

А кога општеството ќе го загуби своето длабоко, древно упориште, она невидливо, но есенцијално што му ги дава силата и смислата, кога ќе се...

16 = 250

Секојдневно сме сведоци дека земјите од регионот, а особено Македонија, се во самиот врв на црните листи кога станува збор за загадувањето на воздухот....