Сали Бериша, архивска фотографија (Фото: Социјални мрежи)

Лидерот на побројното крило на албанската опозициска Демократска партија, Сали Бериша, на денешната редовна неделна средба со новинарите обвини дека зад кибер- нападите врз владините дигитални системи освен ирански стојат и домашни-владини, како и руски и српски хакери.

– Сакам да ги информирам Албанците дека во операцијата за уништување на дигиталната инфраструктура во Албанија, откриени се траги не само на иранските хакери, туку и на руски и српски хакери. Додека пак внатрешни-владини лица “интервенирале” во ТИМС системот за да се сокрие поврзаноста на Еди Рама и неговите министри со криминалот – изјави Бериша, додавајќи дека тоа го заснова на три сигурни извори.

Убеден е дека Косово било нападнато од системите на Албанија.

– Црна Гора и Македонија беа нападнати од хакери но немам информации дали тоа е направено од албанските системи, а за Косово е точно дека е нападнато од албанските системи – обвини Бериша.

Како и вчера од собраниската говорница и денеска повика на штрајкови, граѓански бунтови и непослушност.