Српската влада на денешната седница ја усвои одлуката за прогласување на елементарна непогода, поради обилните дождови, градот и излевањето на реките и други водотеци, кои ја зафатија Србија овој месец, што предизвика големи материјални штети во некои општини.

Одлуката е првиот чекор во активирањето на државата во дефинирањето на точниот број на општини и штетата од поплави, со цел да се започне со обновување на инфраструктурата, приватни и јавни објекти, се вели во соопштението од Владината канцеларија за соработка со медиумите.