Вирт: Цените на природниот гас би можеле да бидат „значително повисоки“ оваа зима во САД

Претседателот и извршен директор на американскиот и светски енергетски гигант „Шеврон“ со предлози до претседателот на САД

„Ние мораме да ја одржиме економијата во функција“ и „не можеме да сметаме на утрешниот енергетски систем додека не се изгради“! Овие зборови на првиот човек на „Шеврон“, Мајк Вирт, наидоа на силен одек во јавноста, а голем број медиуми ги анализираа како јасна порака од искусен „нафтаџија“, менаџер што знае за што зборува и разбира какви сериозни проблеми можат да настанат за цели земји, нивните економии и за крајните потрошувачи доколку стихијно се тргне во т.н. зелена транзиција, особено во сегашните геополитички и геоекономски услови, кои се крајно непредвидливи

Подготвил: Mарјан Велевски

Мајк Вирт, претседател и извршен директор на американскиот и светски енергетски гигант „Шеврон“, неодамна даде интересно интервју за американскиот Си-ен-ен на темата за проблемот со поскапувањето на бензинот и политизирањето на цената на нафтата. Тој се осврна и на прашањето за „нафташите и климатските промени“, како и на прашањата за „поддржувачите на зелената енергија“.

Администрацијата е главната што ги менаџира приоритетите

Во интервјуто на Мајк Вирт може јасно да се препознаат неколку идеи, кои добро ќе дојдат ако бидат разгледани од страна на актуелната администрација на Бајден. Всушност, тој, со своето огромно акумулирано искуство, знаење и вештини, меко сугерира дека администрацијата „е главната што ги одредува приоритетите и насоките што секој мора да ги следи доколку не сакаат да навлегуваат во поголеми проблеми“! Во интервјуто, Мајк Вирт изјави дека „сигурно постои ризик трошоците да се зголемат“ за американските потрошувачи. И иако цените на бензинските пумпи паднаа заедно со цената на барел сурова нафта, извршниот директор на „Шеврон“ смета дека потрошувачите во САД треба да бидат стрпливи и да веруваат во визионерските капацитети на своите лидери.

Вирт не предвидува зголемување на цените како во Европа, каде што цените вртоглаво пораснаа, главно поради влијанието на Русија, која го ограничува извозот на природен гас, но, правејќи споредба, Вирт истакнува дека енергетската состојба и во Велика Британија и на Стариот Континент, во споредба со САД е многу потешка.
– Цените се веќе многу високи во споредба со минатото и во споредба со остатокот од светот. Веќе можеме да видиме дека ова влијание се чувствува во европската економија и мислам дека е веројатно дека Европа ќе влезе во рецесија – истакна Вирт.

Вирт: Ако се зголемат даноците на индустријата, тоа не ги поттикнува инвестициите, туку ги обесхрабрува

Претседателот и извршен директор на американскиот и светски енергетски гигант „Шеврон“, Мајк Вирт, сепак обрна внимание во јавноста дека цените на природниот гас би можеле да бидат „значително повисоки“ оваа зима во САД.
На новинарското прашање „дали таканаречениот данок на неочекувани пари на нафтената индустрија, како што бараа некои демократски претставници, ќе има смисла“, Вирт одговори дека не се согласува.
– Даноците на неочекуваните добивки веќе се испробани во оваа земја. Не ја постигнаа посакуваната цел – рече тој и даде свој контрапредлог за разгледување, односно дека е потребно „зголемување на понудата наместо да се оданочува профитот на ’Биг оил‘“.

Вирт вели дека цените на енергијата ќе паднат ако има повеќе понуда во Америка, односно дека ако компаниите како „Шеврон“ би произведувале повеќе нафта и ако имаат финансиска мотивација да го сторат тоа.
– Ако ги зголемите даноците на индустријата, тоа не ги поттикнува инвестициите, туку ги обесхрабрува инвестициите. И тоа е едноставна економска вистина. Работиме низ целиот свет и нашиот главен град е подвижен. Така, неочекуваниот данок во една земја, веројатно, ќе ја премести таа инвестиција на друго место – рече Вирт.

Тој, исто така, истакна дека треба да се разгледа повторно повикот на американската министерка за енергетика Џенифер Гранхолм да се забрани извозот на американска нафта во земјите на кои можеби ќе им треба повеќе сурова нафта, бидејќи тој верува дека е ризично во смисла на „земање резерви што се потребни во другите делови на светот и намалување на оние што можат да ги зголемат светските цени, што потоа може да влијае на цената на увозот во оваа земја“.

Непотребна политизација на цената на нафтата

Претседателот и извршен директор на американскиот и светски енергетски гигант „Шеврон“, Мајк Вирт, изрази голема загриженост поради масовната политизација на цената на нафтата во светот. Рече дека политичарите во земјите во светот не се секогаш „добро информирани за тоа како навистина функционираат енергетските пазари“.

Вирт истакна дека „Шеврон“ и другите нафтени гиганти се соочуваат со постојани критики од луѓе загрижени за климатските промени, иако тој ги признал проблемите околу климатските промени.
– Ние го сфаќаме тоа многу сериозно. Нашата цел е да испорачаме енергија со ниска содржина на јаглерод за снабдување на растечката економија – рече тој, но исто така додаде дека „ние мораме да ја одржиме економијата во функција“ и дека „не можеме да сметаме на утрешниот енергетски систем додека не се изгради“.

Овие зборови на првиот човек на „Шеврон“ наидоа на силен одек во јавноста, а голем број медиуми ги анализираа како јасна порака од искусен „нафтаџија“, менаџер што знае за што зборува и разбира какви сериозни проблеми можат да настанат за цели земји, нивните економии и за крајните потрошувачи доколку стихијно се тргне во т.н. зелена транзиција, особено во сегашните геополитички и геоекономски услови, кои се крајно непредвидливи.

ЕУ и Британија сметаат дека енергетската криза е „исклучиво резултат на руската енергетска уцена“

Глобалниот домино-проблем што го предизвикува недостигот од енергенти, според д-р Зоран Метер од „Геополитика“, Европската Унија и Велика Британија се обидуваат да го прикажат „исклучиво како резултат на руската енергетска уцена“. Сепак, аналитичарот додава дека „ако постои уцена, таа е разбирлива, бидејќи Русија не сака да ја зајакне енергетската стабилност на земји што започнаа тотална, не само економска, војна против Русија“. Во својата анализа, аналитичарот Метер тврди дека „најголем дел од проблемите се предизвикани од „лошата, крајно погрешна енергетска стратегија од Брисел (во што го следеше и Лондон)“. Според него, Брисел, а и Лондон ги игнорираа актуелните геополитички процеси, кои одамна се видливи на европскиот и на светскиот хоризонт. На нив требаше да се смета и да се приспособат. Но тоа не беше сторено, па нивната негрижа и (или) неспособност сега ја чувствуваат цели индустриски сектори и обични, мали потрошувачи, т.е. граѓани.

Граѓаните на Стариот Континент, вели аналитичарот, дополнително се иритирани од повиците за заштеда на енергија (скоро до степен на неиздржливост во сопствените домови, додека сè уште добиваат астрономски сметки за комунални услуги) од политичари чии паричници се подебели од нивните и кои нема да имаат такви проблеми со платите заработени во ходниците на Брисел. Поточно, нема да ги чувствуваат премногу во споредба со лесниот, безгрижен живот што го имале досега.


Мајк Вирт: „Шеврон“ не е од оние што се во проблеми

Компанијата во моментов генерира огромни приходи. Акциите на „Шеврон“ (Си-ви-екс) пораснаа за речиси 40 отсто во 2022 година, што ги прави најдобри изведувачи на Дов, слично на неговиот конкурент „Ексон мобил“, чиј индекс (XOM) скокна за речиси 60 отсто.

Така, во вториот квартал од оваа година, „Шеврон“ забележа нето-приход од 11,6 милијарди долари, а аналитичарите предвидуваат дека компанијата ќе оствари годишен профит од 36,2 милијарди долари.