Британскиот премиер Борис Џонсон соочен е со „пресметка во парламентот“ по предупредувањето дека на 14 октомври ќе распише предвремени избори ако пратениците преземат контрола врз работата на законодавниот дом.

Ториевците и пратеници од редовите на владејачките Лабуристи планираат нацрт-закон со кој ќе се запре излегувањето на Велика Британија од ЕУ на 31 октомври, без договор со ЕУ.