Италијанска турнеја на романот „Америка“ на Кујунџиски

Наредните денови македонскиот писател Жарко Кујунџиски ќе престојува во Италија, каде што ќе учествува на две јавни презентации на италијанското издание на романот „Америка“. Првиот настан ќе се случи на 6 јули во градот Мола ди Бари. Освен авторот, за книгата ќе говори и преведувачката на италијански јазик, Маријанџела Бјанкофиоре. Разговорот со нив ќе го води Џулија Барбаненте, а извадоци од книгата ќе чита актерката Ангела Јуриљи.

Следниот ден, 7 јули, во Полињано а Маре, Кујунџиски ќе учествува на 22-то издание на еден од најзначајните книжевни фестивали во регионот Пуља, „Ил либре посибиле“. Разговорот со Кујунџиски е предвиден на главниот градски плоштад од 23 часот, а модератор на настанот ќе биде Маријанџела Бјанкофиоре. Фестивалот „Ил либре посибиле“ се одвива осум дена на различни локации во градовите Полињано а Маре и Виесте и е од меѓународен карактер со огромен медиумски интерес. Го посетуваат голем број читатели, а меѓу странските гости годинава е и познатиот шпански писател Фернандо Арабуру, автор на романот „Татковина“. Фестивалот се одржува од 2002 година по иницијатива на културното здружение „Артес“, со цел културата и книгите да се „изнесат“ на плоштадите, а со тоа да се направат достапни за сите.

Романот „Америка“ од Жарко Кујунџиски го доживеа својот превод на италијански јазик и книгата од печат излезе паралелно во Македонија во издание на „Антолог“ и во Италија за светскиот пазар во издание на издавачката куќа „Беса Мучи“. Преводот на италијански јазик е објавен со поддршка на програмата „Циркулација на европските книжевни дела“ во состав на „Креативна Европа“ на Европската Унија – потпрограма „Култура“.